Hlavní obsah

V devětadevadesáti letech si dopřává hlavně dobré jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Božena Burešová ze Vsetína se minulý týden dožila devětadevadesáti let. Přestože jí už hůře slouží sluch a zrak, je velice vitální. K úctyhodným narozeninám jí poblahopřál také vsetínský starosta Jiří Čuněk.

Foto: Věra Komoňová, Mgr.

Mladší skupina LS

Článek

Čuněk ji zastihl právě v okamžiku, kdy dočítala denní tisk. "Ještě před nedávnem byla první z naší rodiny, kdo měl noviny v ruce. Teď už tolik nečte, ale co má opravdu ráda, je spánek a dobré jídlo," prozradila její dcera Anna Drexlerová, která se spolu se svým manželem o maminku stará.

Božena Burešová se narodila 16. července 1905 v Halenkově - Dinotici, kde absolvovala obecnou školu. Krátce nato odešla na pár let na Hanou, kde sloužila u sedláka, starala se o dobytek a pracovala na poli.

Před druhou světovou válkou pomáhala při stavbě správní budovy vsetínské Zbrojovky a po začátku války odešla do Starého města u Uherského Hradiště posluhovat do  německé rodiny.

Tam se také vdala, ale těsně před koncem války se vrátila  zpět do Dinotice, aby rodičům pomohla zlikvidovat následky bombardování, při němž byla zasažena jejich chalupa a pole. Po válce pracovala u lesní správy v Dinotici. Od roku 1961 žije s dcerou a zetěm ve Vsetíně, kde dodnes vzorně plní roli babičky a prababičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám