Hlavní obsah

V Argentině se ulomil obří ledový most

Novinky,

Ledovec Perito Moreno, nacházející se v argentinské oblasti Patagonie, se v neděli rozpadl na více kusů. Přesně po dvou letech se opět odlomila jeho část připomínající obrovský ledový most. I proto je ledová masa atraktivní nejen pro vědce, ale i pro turisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z argentinského ledovce Perito Moreno se odlomil kus ledového mostuVideo: Reuters

 
Článek

Velký ledovec přezdívaný „Bílý obr“ v argentinské provincii Santa Cruz, který má rozlohu až 250 čtverečních kilometrů, se v zimních měsících zvětšuje a sahá až k jezeru Argentino, kam právě čas od času padají značné kusy jeho ker.

Jak se Perito Moreno rozrůstá, může až zcela odříznout řeku, která zmíněné jezero napájí. Voda následně vytváří tlak a postupně útvar podemílá, což uvnitř vytváří ledový tunel, dokud se led neutrhne či více neroztaje.

Národní park s téměř 50 velkými ledovci

Ledový most odpadl v neděli, v následujících dnech by jej podle informací agentury Reuters měly následovat další větší i menší úlomky. Naposledy se taková část ledového útvaru odlomila a zhroutila do jezera v březnu roku 2016, a to rovněž přímo před zraky turistů. [celá zpráva]

Ledovec Perito Moreno se nachází v takzvaném Ledovcovém národním parku, který pokrývá 2600 km čtverečních ledu a je domovem 47 velkých ledovců. Nejznámější je právě Perito Moreno, který se rozprostírá přes jižní rameno jezera Argentino. Každoročně k němu zavírají stovky tisíc turistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám