Hlavní obsah

Úplné zatmění Měsíce bude pozorovatelné i bez dalekohledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý večer nastane první letošní úplné zatmění Měsíce. Částečné zatmění začne ve 20:48 hodin, tedy přibližně třicet minut po jeho východu. Postupně se bude z levého kraje objevovat pozemský stín, až ho ve 21:52 hodin zakryje celý.

Foto: archiv TS a.s.

sečení veřejné zeleně

Článek

Úplné zatmění skončí ve 23:07 hodin, jedenáct minut po půlnoci pak Měsíc vyjde z částečné fáze zatmění.

Přestože půjde o úplné zatmění, Měsíc bude stále rozpoznatelný. Zvláštní bude jeho zbarvení. Na tmavém nebi se jeho kotouč zbarví do hnědé barvy. Zatím nelze přesně určit, jak tmavý bude jeho odstín. Dalekohledem bude možno pozorovat obrysy moří na Měsíci a výrazné krátery.

Postup zemského stínu bude možné pozorovat pouhým okem, dalekohled prý není potřeba, píše se na internetových stránkách Planetárium Praha. Dalekohledy s malým zvětšením pak umožní pozorovat povrch Měsíce a jeho postupné ponořování do stínu.

Zatměním Měsíce se mohou pokochat návštěvníci Štefánikovy hvězdárny na Petříně od 20:00 hodin a  hvězdárny v Ďáblicích od 20:45 hodin. Předpokladem pozorování je však příznivé počasí.

Ze Země je ročně možné vidět maximálně tři zatmění Měsíce, letos budou pozorovatelná dvě, kromě květnového pak vstoupí Měsíc do stínu 28. října. Svědky posledního zatmění jsme mohli být loni začátkem listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čeká nás úplné zatmění Měsíce

V noci ze soboty na neděli nás čeká druhé z dvojice letošních úplných zatmění Měsíce. Na rozdíl od květnového bude pozorovatelné v celém svém průběhu.

Stín Země v noci přikryje Měsíc

V noci ze soboty na neděli dojde k úplnému zatmění Měsíce. V té době bude Měsíc v úplňku a na protilehlé straně oblohy než Slunce. Dostane se tak do zemského...

Výběr článků

Načítám