Hlavní obsah

Čeká nás úplné zatmění Měsíce

Novinky, per, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V noci ze soboty na neděli nás čeká druhé z dvojice letošních úplných zatmění Měsíce. Na rozdíl od květnového bude pozorovatelné v celém svém průběhu.

Foto: Střední Morava - sdružení cestovního ruchu

Ecce Homo Historic

Článek

"Začátek připadá na neděli v 00:33 hodin. Tehdy se Měsíc začne schovávat do zemského stínu. Z levého horního okraje začne na Měsíci postupovat zemský stín, až jej pokryje celý. To nastane ve 2:08, kdy začíná úplné zatmění. Potrvá do 2:30 hod, tedy 22 minuty. V tu chvíli se Měsíc začne vynořovat ze zemského stínu a my uvidíme poslední pozorovatelnou fázi měsíčního zatmění - částečné zatmění. Skončí ve 4:04," řekl Právu v úterý Pavel Suchan ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně.

Dodal, že ani při úplném zatmění Měsíc z oblohy nezmizí. "I když bude v zemském stínu, slabě ho uvidíme. Osvětlí ho sluneční paprsky, které se v zemské atmosféře lámou a dostanou se tak i do zemského stínu. Protože se v naší atmosféře rozptyluje nejméně červené světlo, bude mít Měsíc načervenalou barvu," řekl astronom.

Na pozorování je lepší vyhledat místo s volným výhledem na jihozápad a nemusíme mít dalekohled. "I prostým okem bude vidět postup zemského stínu na měsíčním kotouči," uzavřel Suchan.

Zatmění Měsíce vzniká tehdy, dostane-li se Měsíc do zemského stínu, který Země vrhá do prostoru. Měsíc se proto musí nacházet na protilehlé straně oblohy než Slunce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám