Hlavní obsah

U pobřeží Kanady natočili vzácnou bílou kosatku

Novinky, zkr

Ve vodách u pobřeží Britské Kolumbie v Kanadě se podařilo zachytit vzácné mládě kosatky dravé, které má bílou barvu. Mořská bioložka Val Watsonová seděla na palubě lodě, která se specializuje na sledování velryb, když se jedinečně zbarvený kytovec vynořil z vody. Naposledy byla bílá kosatka v této oblasti spatřena před více než deseti lety, uvádí server kanadské veřejnoprávní stanice CBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po více než deseti letech se u pobřeží Britské Kolumbie ojevila bílá kosatkaVideo: Caters News / Vancouver Island Whale Watch , AP

 
Článek

„Už jsem o nich předtím slyšela, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych mohla nějakou vidět na vlastní oči. Byla jsem ohromena,“ cituje Watsovou server. Pro odborníky je tento kytovec známý pod číslem T46B1B a říká se mu Kanaka.

Mládě patří k rodině transientního nebo též Biggsova ekotypu, který migruje mezi jižní Kalifornií a Aljaškou. Podle oceánologa Jareda Towerse může za unikátní pigmentaci kosatky několik faktorů, nejedná se však o albína.

„To by bylo v tomto případě moc silné označení, tento jedinec je prostě leucistický (pigment se vyskytuje jen v kůži a duhovkách, ne v šupinách), i když částečný albinismus nemůžeme také vyloučit.“

Jiný bílý kytovec byl naposledy spatřen u Aleutských ostrovů v únoru 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám