Hlavní obsah

Thajský chrám zůstal prázdný. Testy u mnichů odhalily pervitin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phetchabun

V centrálním Thajsku došlo k neobvyklé situaci, když z tamního chrámu úřady nechaly odvést všechny mnichy včetně představeného. Neprošli totiž testem na drogy, který v jejich krvi odhalil pervitin.

Buddhistický chrám osiřel, všichni mniši museli na detoxVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Událost se stala koncem listopadu v malém chrámu v provincii Phetchabun. Působili v něm pouze čtyři mniši včetně mistra představeného.

Test na drogy byl pozitivní u všech. Zásah byl součástí větší protidrogové akce na celém území provincie. Informovaly o tom úřady okresu Bung Sam Phan, v němž se inkriminovaný chrám nachází.

Všichni čtyři muži byli bez prodlení zbaveni svých duchovních hodností a museli nastoupit na odvykací léčbu. Tím ovšem vznikl jiný problém: chrám zůstal opuštěný a lidé z přilehlé vesnice tak neměli kam nosit dary.

Ihned vyslali novou skupinu mnichů

V rámci buddhistické víry věřící jako výraz dobré vůle nosí duchovním jídlo, což se později pozitivně projeví v dárcově dalším životě a zároveň ho to posouvá dále na cestě za osvícením. Proto se začalo ihned pracovat na nápravě a do chrámu byla vyslána nová skupina mnichů.

Navzdory až drakonickým trestům, které v Thajsku za držení a užívání drog hrozí, je tato země podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) významnou tranzitní, ale i cílovou oblastí na cestě pervitinu z Barmy a Laosu. V Thajsku jsou populární zejména z pervitinu vyráběné pilulky zvané Yaba, které se takzvaně na ulici prodávají za 20 thajských bahtů (v přepočtu přibližně 12 korun).

„Pervitin a konkrétně Yaba je v Thajsku k dostání doslova na každém rohu,“ řekl k případu Jeremy Douglas z UNODC a dodal, že za současného stavu je jedna tableta levnější než pivo.

Policisté vyrazili na protidrogový zátah v převleku za superhrdiny

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám