Hlavní obsah

Telefonní budky jsou pro dnešní děti záhadou

Právo, Kateřina Severová

„Maminko, co to je?“ ptá se mě můj pětiletý syn, když při cestě ze školky míjíme na pražských Petřinách telefonní budku. Ani klasický telefon vlastně nezná – doma už pevnou linku většina lidí nemá. A telefonní budka? Ta je pro něho opravdovou záhadou.

Ptali jsme se lidí, zda používají telefonní budkyVideo: Novinky

 
Článek

Přesto je ještě možné si z nich v Česku zavolat. Podle informací společnosti O2, která je má na starosti, jich je u nás v provozu devět tisíc. V době největší slávy v polovině 90. let minulého století však jejich počet dosahoval až třiceti tisíc.

„Rostoucí trend v počtu veřejných telefonních automatů se zastavil na počátku tisíciletí, kdy nastal rozvoj mobilní sítě, průběžně tak dochází ke snižování počtu telefonních automatů napříč celou republikou,“ vysvětluje mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Stále je možnost setkat se s telefonními automaty na předplacené karty i mince. Řada z nich je ale postupně nahrazována jedním přístrojem, který v sobě kombinuje obě technologie.

Nejistá budoucnost

Nejvíc se dnes volá z telefonních automatů na nádražích a v centrech velkých měst.

„O každém máme přesné informace: kolik z něj bylo uskutečněno hovorů, kolik peněz je v kasičce či jestli je automat v pořádku nebo je třeba jej opravit. Každý přístroj se totiž v pravidelných intervalech hlásí na centrálu, a my tak můžeme celou síť monitorovat,“ doplňuje Mikšovská.

Společnost O2 pravidelně provádí údržbu telefonních automatů, kolik ji servis stojí, ale nechtěla mluvčí prozradit.

O významu telefonních budek i v dnešní době nepochybuje historik René Melkus, který je autorem výstavy Člověk a telefon v pražském Národním technickém muzeu. Připouští ale, že jejich budoucnost je nejistá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

„Hodí se v případě, že někdo potřebuje třeba zavolat rychlou pomoc, ale pro běžnou telefonní komunikaci to už není. Postupně zaniknou, protože údržba telefonních kabelů je příliš drahá, vše nahradí bezdrátová technologie,“ míní Melkus, který potvrzuje, že pro děti jsou dnes již klasické telefony zajímavou raritou.

„Když přijdou na výstavu, tak řada z nich neví, jak se původní telefony, které tady máme jako exponáty, používají,“ dodává historik s tím, že i když v technickém muzeu mají mnoho historických telefonů i nedávných modelů mobilních přístrojů, telefonní automat jim v jejich sbírkách chybí.

V poslední době se některé telefonní budky mění třeba na malé knihovny, tzv. knihobudky, v Brně chtějí z některých budek udělat veřejné wi-fi hotspoty.

Anketa

Používáte telefonní budky?
Ano
11,5 %
Ne
88,5 %
Celkem hlasovalo 954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám