Hlavní obsah

Švýcarský nožík přijde o nožík. Mohou za to bezpečnostní nařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonický kapesní nožík vznikne ve verzi bez čepele. Důvodem je stále rostoucí počet zemí, kde je zakázáno nosit u sebe nože na veřejnosti. Nový model je zatím pouze v úvodních fázích vývoje, ale měl by sloužit především vyznavačům outdoorových sportů, například cyklistům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Historie takzvaných švýcarských armádních nožů je delší než 130 let. V současnosti existují ve zhruba 400 verzích a mohou obsahovat 73 nástrojů či funkcí. Všechny však až dosud měly jedno společné: obsahovaly čepel, tedy nůž. To se však zanedlouho změní.

„Na některých trzích vzbuzuje čepel dojem zbraně,“ vysvětlil webu The Telegraph Carl Elsener, ředitel společnosti Victorinox, která populární nožíky vyrábí. Na tyto trhy tak firma chce uvést model, jenž nebude obsahovat nožík, a Carl Elsener doufá, že i ten si najde své zákazníky. „Například cyklisté používají specifické nástroje a nepotřebují nutně čepel,“ naznačil šéf Victorinoxu směr, kterým se ubírají myšlenky vývojářů. „Ostatně, už máme i nástroj pro golfisty,“ dodal.

Carl Elsener také uvedl, že v některých zemích je povoleno nosit nůž pouze tehdy, pokud je potřeba k nějaké práci nebo při pobytu v přírodě. K trendu zákazu nožů se nedávno přidalo například Rakousko a The Telegraph upřesnil, že ve Velké Británii je možné u sebe nosit pouze nože s čepelí dlouhou maximálně tři palce (7,62 centimetru).

Populární kapesní pomůcku neposlal do kolen ani útok na dvojčata

Lifestyle

Ale na britských ostrovech zároveň platí celá řada výjimek. Patří mezi ně například lidé, kteří nůž potřebují ke své práci, v pořádku jsou také nože coby součásti různých tradičních oděvů či krojů a zákaz se nevztahuje ani na náboženské tradice, kdy například sikhové nosí velký zahnutý nůž kirpan.

Kuriózní je také skutečnost, že o zákazu nošení nožů se již před časem uvažovalo také v samotném Švýcarsku, tedy domovině ikonických nožíků. V roce 2016 se v tamějším parlamentu diskutovalo, zda by se nemělo zakázat nošení nožů s čepelí delší než pět centimetrů.

Není to však poprvé, co světoznámý výrobce čelí problémům. The Telegraph uvádí, že po teroristických útocích po 11. září 2001 klesly prodeje švýcarských nožíků o 30 % v reakci na to, že letecké společnosti zakázaly nosit ostré předměty na paluby letadel. Ale ani to populární kapesní pomůcku neposlalo do kolen. Blízko je k tomu až nyní.

„Tato událost nám ukázala, že nesmíme být závislí jen na jednom sektoru produktů,“ uzavřel Carl Elsener s tím, že dnes jeho firma vyrábí například také hodinky nebo parfémy. Ale „opravdové“ švýcarské nožíky v nejbližší době jistě jen tak nezmizí. Budou se však primárně prodávat pouze tam, kde jejich nošení zatím ještě nezakázali.

Rakousko výrazně omezuje nošení nožů na veřejnosti

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám