Hlavní obsah

Student vymyslel helmu, která zpomaluje běh života

Novinky, vps

Student designu na univerzitě v Brémách Lorenz Potthast přišel v rámci školního projektu se zajímavým nápadem. Vytvořil helmu, která svému nositeli umožňuje „zpomalit“ čas. Funguje to jednoduše, kamera na helmě přenáší obraz na vnitřní displej. Rychlost obrazu pak může uživatel regulovat dálkovým ovládáním a vytvářet si tak iluzi, že čas ubíhá pomaleji.

BEZ KOMENTÁŘE: Student vymyslel helmu, která zpomaluje běh životaVideo: vimeo.com

 
Článek

Projekt vznikl jako součást programu, jehož hlavním heslem bylo „méně je více“ a stavěl na tom, že dnes žijeme ve světě, který je hektický a netrpělivý. Z tohoto důvodu navrhl Potthast helmu jako hliníkovou kouli. Její nositel si tak má připadat oddělený od světa a přemýšlet o vlastním vnímání času.

Helma je kromě kamery a displeje vybavena ještě hardwarem z malého netbooku, který se stará o zpracování videa. To je poté přehráno běžným videopřehrávačem, na zpomalení pak Potthast vytvořil vlastní program. Rychlost obrazu reguluje uživatel bezdrátovou myší. Vše je pak přenášeno na venkovní displej, aby obraz viděli i kolemjdoucí. Německý student si tak kromě samotné helmy vystačil s běžně dostupnými komponenty.

Helma má tři možná nastavení, která lze zvolit na dálkovém ovládání. První mód zpomaluje čas automaticky a na normální rychlost ho vrátí po zvoleném intervalu. Druhé nastavení umožňuje vybrat jednu stálou rychlost, přičemž ve třetím módu kontroluje uživatel čas sám „skrolováním“.

Reklama

Výběr článků

Načítám