Hlavní obsah

Stromový muž musí opět do nemocnice, potřebuje další operace

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v roce 2016 podstoupil Bangladéšan Abdul Bajandar mnoho operací, které ho měly zbavit velmi vzácných výrůstků na končetinách, jež připomínají kůru stromu. Ve skutečnosti se jedná o vrstvu bradavic, kvůli níž se musí osmadvacetiletý otec malé dcery do nemocnice vrátit. Čeká ho totiž série dalších operací, informuje server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Na začátku léčby byl stav pacienta vážný.

Článek

Bajandar vstoupil do povědomí před třemi lety, kdy podstoupil řadu operací. [celá zpráva] Lékaři mu diagnostikovali Epidermodysplasia verruciformi neboli „stromový syndrom“.

Nemocí trpí pouze několik lidí na světě. Vzhledem k tomu, že se „stromová kůra“ vyskytuje především okolo kloubů, znepříjemňuje každodenní život.

Foto: Profimedia.cz

Muž trpí velmi vzácnou nemocí. Na fotografii je zachycen jeho stav na začátku roku 2019

„Chtěl bych žít jako normální člověk. Ze všeho nejraději bych pevně objal svoji dceru,“ řekl Bajandar. Před první operací nezvládl samostatně jíst, pít ani se osprchovat.

Přerušil léčbu

Bajandar však není vzorný pacient. Od roku 2016 podstoupil zhruba 25 operací a další měly následovat. V květnu loňského roku však léčbu na vlastní žádost přerušil.

„Je to velmi náročný proces a pacient se rozhodl v léčbě nepokračovat, i když jsme ho několikrát přemlouvali, aby zůstal,“ uvedla lékařka z oddělení popálenin a plastické chirurgie Samanta Lal Senová, jež Bajandara léčí.

Foto: Profimedia.cz

Bajandara nyní čekají další operace

Léčbu hradí stát

V nemocnici se objevil znovu v neděli společně se svou matkou. „Měl tu být před půl rokem, teď je už dost pozdě,“ dodává Lal Senová. Mužův stav se nyní zhoršil, objevily se další vrstvy bradavic okolo končetin. Čeká ho dalších šest operací.

Vzhledem k výjimečnosti případu celou léčbu hradí Bajandarovi stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám