Hlavní obsah

Staří Egypťané mumifikovali lva

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mumie obřího lvího samce, který byl chován na dvoře egyptských panovníků před přibližně dvěma tisíci lety, ukrývala kompletní pozůstatky dosud největšího známého samce tohoto druhu. Unikátní nález, popsaný v posledním čísle časopisu Nature, je navíc důkazem o božské úctě, kterou k největší šelmě staří Egypťané chovali.

Foto: Josef Zajíc

Pietní akt u Památníku letců RAF v Ostravě - Hrabůvce.27.3.2014 Colin Kurby - Green, paní Škarvadová, Gord Kidder, paní Pavlíčková a pan Pavlíček.

Článek

"Lev je tvor, kterého Egypťané ztotožňovali s králem," uvedl profesor historie na univerzitě ve Walesu Alan Loyd. "Panovník byl symbolizován lvem a jeho vlastnostmi. Právě síla, moc a bojovnost byly to, čeho si Egypťané považovali."

Egyptský lví kult

Mumie, kterou nalezla trojice francouzských archeologů v listopadu 2001 u Sakkáry, je prvním dokladem lvího kultu v Egyptě, dosud známého jen z písemných záznamů.

Počátkem 70. let minulého století sice mezi egyptology kolovala zpráva, že kdosi při vykopávkách narazil na lví mumii, ale údajně jí nevěnovali pozornost, a tak místo nálezu upadlo v zapomenutí.

Rozměry kostí a charakter zubů samce ze Sakkáry napovídají, že šlo o dosud největší známý exemplář lva. Byl chován v zajetí a dožil se vysokého věku.

Ačkoliv na kostře nebyly žádné zbytky plátna, do něhož egyptští kněží mumie lidí i zvířat balili, povrch zubů dokazuje, že lev byl po smrti mumifikován. Nasvědčuje tomu i posvátná orientace kostry s hlavou otočenou k severozápadu a tělem na východ.

Mumie byla nalezena v komplexu hrobky Tutanchamónovy chůvy. Faraónova kojná Maia zemřela už v roce 1430 před naším letopočtem, avšak jedna z komor hrobky začala být o několik staletí později používána jako pohřebiště posvátných koček, ztotožňovaných s božstvem Bastet.

Tichý projev nacionalismu

Egypťané v té době uctívali a mumifikovali i další zvířata - ibisy, psy či krokodýly. To bylo podle Nature tichým projevem nacionalismu vyznavačů původních egyptských božstev.

Říše na dolním Nilu kolem počátku letopočtu začala být silně ovlivňována cizími kulturami a přistěhovalci z Persie, Núbie a Řecka: na tlak nových náboženství odpověděl egyptský klér vystupňováním vlastní záhrobní kultury. Vykradači sice komplex ve starověku několikrát vyloupili, ale zvířecí mumie ponechali bez povšimnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám