Hlavní obsah

Soused zavolal na 90letou seniorku četníky kvůli kvákajícím žábám na její zahradě

Kromě jiných nepokojů zmítá Francií i kulturní válka mezi venkovem a lidmi, kteří se přistěhovali na vesnici z měst. Poslední bitvou, která, zdá se, nebude jen tak dobojována, je případ dvaadevadesátileté Colette Ferryové, které se na zahradě utábořily tři žáby. Soused na ni kvůli hlasitému kvákání zavolal policii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neobvyklý případ, o kterém informoval deník Guardian, se odehrál v malém městečku Frontenex na úpatí severní části Alp. Hlavní roli v ní hrají seniorka, její nevyspalý soused, dva četníci a tři žáby.

„Přišel za mnou jeden muž a začal křičet, že nemůže v noci spát a musí chodit do práce,“ popsala Ferryová. Důvodem byly žáby, které se Ferryové usídlily v zahradním jezírku, kde chová několik okrasných ryb.

O pár dní později zaklepali na dveře Ferryové dva četníci. Prý přišli prověřit stížnost na příliš hlučné žáby, kvůli kterým nemůže soused spát. Ferryová jim odvětila, že ryby v rybníku jsou její, ale žáby přišly samy. „Lezou do vody a hrají si s mými rybkami. Je to moje zábava,“ uvedla seniorka pro místní rozhlasovou stanici.

Seniorka se těší na odchyt žab. Prý to bude legrace

„Četníky jsem tedy nečekala. Zvláště kvůli žábám,“ dodala Ferryová, jež se humbukem, který se strhl okolo tří žab, královsky baví. A očekává, že se bude bavit ještě víc, až četníci pošlou někoho, kdo by žáby odchytil. „To bude legrace… docela dost skáčou,“ uvedla pobavená seniorka.

Bitva o žáby v rybníčku je poslední kapitolou sporu, který se táhne napříč francouzským venkovem již několik let. Převážně přistěhovalci z měst si totiž houfně stěžují na zvířecí zvuky či hluk, který vydávají zvony kostelů. Kvůli přirozeným zvukům venkova neváhají dokonce podávat i žaloby.

Soudy se ale venkova zastávají. Zřejmě nejznámějším případem je kohout Maurice z městečka Rochefort. Sousedé jeho majitelku podali v roce 2019 kvůli jeho hlučnému kokrhání k soudu, ovšem prohráli. Maurice, na jehož „osvobození“ byly podepisovány petice, tak mohl kokrhat dál, až do svého skonu v roce 2020.

Nejznámější francouzský kohout dokokrhal

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám