Hlavní obsah

Slaďoučká děvčátka si podrobila Ameriku

Právo, Jaroslav Höfer
HOLLYWOOD

Sestrám Olsenovým sice bude teprve osmnáct, ale kdyby chtěly, mohly by odejít do důchodu a užívat si zaslouženého odpočinku. Vydělaly stamilióny dolarů, již před třemi lety byly zařazeny mezi stovku nejdůležitějších osobností Hollywoodu a získaly ocenění, o nichž si jiní mohou nechat jenom zdát.

Foto: Jiří Smutný

Divadlo Reduta

Článek

Na nesčetných amerických internetových serverech běží odpočítávání dnů a hodin do 13. června. To dosáhnou Mary-Kate a Ashley Olsenovy osmnácti let, tedy plnoletosti. Jejich dospívání mohly sledovat celé Spojené státy. Dvojčata, která si díky televizi získala doma v USA oblibu snad ještě větší než legendární Shirley Templeová.

Měsíc před osmnáctými narozeninami se jim dostalo pocty jako velkým filmovým celebritám: vlastní dlaždice na hollywoodském Chodníku slávy.

"Jsou živoucím důkazem toho, jakou moc mají dorůstající děvčata," říká o nich módní návrhářka Xanthe AlbanDaviesová. "Jsou jeden velký kýč," soudí o nich zase Mark Graham, redaktor internetových stránek whatevs.org.

Hlavně že neplakaly

Mary-Kate a Ashley Olsenovy vstoupily do showbyznysu, když se jejich maminka nechala přemluvit přítelem a ukázala svá devítiměsíční dvojčátka filmařům. Ti byli nadšeni.

"Lidé ze štábu si nás pochovali v náručí a my jsme neplakaly," vypráví Mary-Kate. "Nic jiného se tenkrát od nás nechtělo." Televizní seriál Full House se točil bez přerušení dlouhých osm roků v období 1987 až 1995. Dívenky se v něm dělily o jednu roli, postavu malé Michelle Tannerové, což umožňovalo, aby se při natáčení střídaly a tolik se neunavily.

"Za kamerou vždycky někdo stál a nabízel jim želatinové medvídky, aby odříkaly své větičky," vyprávěl David Coulier, který s nimi hrál v seriálu.

Sladké dívenky se líbily. Staly se majetkem miliónů rodin toužících po tak roztomilém potomku. A měly dobré manažery. Ti zařídili, aby jako sedmileté natočily první hudební videokazetu. Jmenovala se Mary-Kate & Ashley Olsen: Our First Video. Držela se celých 157 týdnů mezi deseti nejprodávanějšími nosiči svého druhu, z toho dvanáct týdnů v čele žebříčku.

Po skončení seriálu se děvčat ujal advokát David Thorne a založil pro ně firmu Dual Star Entertainment. Natočil s nimi 38 televizních filmů a vydal je na videokazetách. Zřídil jim dětský časopis s jejich jménem, nechal vyrábět panenky, dívčí módu nesoucí jejich značku a další produkty pro děvčata. Předpokládá se, že roční obrat dnes už celého koncernu, nabízejícího dospívajícím dívkám vše možné se jménem dvojčat, činí zhruba miliardu dolarů. Čistý majetek každého z děvčat, která ještě ve svých patnácti letech brala deset dolarů kapesného týdně, se odhaduje na 150 miliónů dolarů.

Už předvádějí i tělo

Dětství je pryč, ale děvčata zatím zůstávají u filmu. Začátkem května měl v Americe premiéru jejich celovečerní film New York Minute, v němž se jako bujné teenagerky předvádějí v minisukních, nebo dokonce jen zabalené do ručníku.

A mění se i v civilním životě. Ashley oficiálně randí s předákem mužstva amerického fotbalu Columbijské university Mattem Kaplanem a Mary-Kate s Davidem Katzenbergem, synem známého hollywoodského producenta.

V New Yorku si loni zakoupily za 3,5 miliónu dolarů dva sousedící byty ve West Village, kam je chodí okukovat stovky zvědavců. Na podzim začnou navštěvovat Newyorskou univerzitu, aby dohnaly manko ve vzdělání.

Šoubyznys ale neopustí. "Moc ráda bych hrála něco jako Scarlett Johanssonová v Ztraceno v překladu," přiznává Ashley. Mary-Kate zase uchvátila Charlize Theronová ve Zrůdě.

Obě hovoří o tom, že by se chtěly do určité míry osamostatnit. Fanouškům ale slibují, že nikdy nezvlčí a že zůstanou hodné holčičky, jak je lidé mají rádi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám