Hlavní obsah

Simulovaná jaderná katastrofa vyděsila tisíce Švýcarů

Novinky, Jakub Kynčl
Curych

Švýcarští ekologové si s kontroverzí svých kampaní hlavu zrovna nelámou. Ba naopak, dalo by se říci, že ji vyhledávají. Tentokrát využili akci typu Flashmob, tedy bleskovou zábavní akci, kdy se skupina zdánlivě nezúčastněných lidí na chvíli spojí k nějaké činnosti a po chvíli se znovu rozejde. Tentokrát všichni předstírali zásah nukleární látkou a okamžitou smrt.

Článek

Kampaně švýcarských ekologů se účastnily stovky lidí předstírajících smrt. Demonstranti se rozmístili po celém Curychu a přesně ve 12:15, v době kdy typičtí kancelářští pracovníci chodili na oběd, se sesunuli k zemi a předstírali smrt.

Videa, která zaznamenala tento podivný kousek, jasně ukázala rozličnost reakcí kolemjdoucích. Někteří stoicky ležící osoby překračovali, jiní se po sobě vyděšeně dívali a někteří se snažili "obětem" okamžitě pomáhat.

Protest organizovaný švýcarskými Greenpeace byl zaměřen na plány státu umístit v zemi sérii dalších atomových elektráren. Mnoho politiků a policistů se domnívá, že svým protestem plány na výstavbu těchto elektráren značně očernili.

"Bylo to nezodpovědné a nebezpečné vyděsit takové množství lidí něčím, co je ve skutečnosti vlastně jen obyčejný názor," uvedl jeden z tamějších policejních velitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám