Hlavní obsah

Šimkovi přátelé jsou jeho smrtí zdrceni

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Smutek z odchodu Miloslava Šimka zasáhl doslova celou uměleckou obec. Zpráva o jeho úmrtí zdrtila písničkáře, spisovatele a textaře Josefa Fouska. "Je mi hrozně smutno. Slávek patřil k mým nejlepším přátelům a vlastně jsem se jeho prostřednictvím dostal k divadlu. Vždy na něj budu vzpomínat jako na skvělého přítele a velmi hodného člověka," řekl Josef Fousek.

Foto: Michal Mucha

Druhý velitel VÚ 8280 plk. Miloslav Juříček. Jeho jméno neslo čestný název 2. ročníku pochodu.

Článek

Na přátelský humor Miloslava Šimka nikdy nezapomene herečka Pavlína Filipovská, i když Miloslav Šimek a Jiří Grossmann přišli do divadla Semafor v době, když už Filipovská nepatřila mezi jeho členy.

"Byli jsme dobří kamarádi a měla jsem ho velmi ráda. Proto se mě jeho odchod hluboce dotýká. Navíc je to přítel z mojí generace a prostě jsme byli zvyklí, že je tady. Nenapadlo nás, že by se to někdy mohlo změnit. Je mi to strašně líto."

Černoch vděčí Šimkovi za kariéru

Zpráva o úmrtí Miloslava Šimka se hluboce dotkla zpěváka Karla Černocha. S Šimkem i jeho divadelním partnerem Jiřím Grossmannem byli blízcí přátelé už od mládí. Karel Černoch dokonce tvrdí, že Miloslavu Šimkovi a Jiřímu Grossmannovi vděčí za svoji pěveckou kariéru.

"Jsem z té smutné zprávy v naprostém šoku. Pro Slávka mám totiž velkou slabost. Prožil jsem s nimi nádherné dva roky v období, kdy se český bigbeat rodil. V polovině šedesátých let sídlil Šimek s Grossmannem se svými pořady ve Spálené ulici v budově České pojišťovny, v prostorách dnešní Ypsilonky."

"Jako jediní měli odvahu otevřít prostor bigbeatovým skupinám, které sem zvali do svých pořadů i na samostatné koncerty, které doplňovali svými povídkami. To byl v té době velký počin, protože jejich zásluhou tyto skupiny poznala veřejnost. Šimkovi a Grossmannovi vděčím za start i své kariéry. Dovoluji si bez nadsázky tvrdit, že právě oni dva byli praotci české bigbeatové scény. Oběma za to patří velká poklona a jsem hrdý na to, že jsem byl u toho," podotkl Karel Černoch.  

Troška: Je to chmurné období

Zdrcen je zprávou o odchodu Miloslava Šimka režisér Zdeněk Troška. "Je to hrozné. V lednu nás opustila Helena Růžičková, v únoru Miloslav Šimek. Právě ti, kteří uměli pobavit národ. Kdopak to bude v březnu? Je to všechno chmurné. Ten pánbůh vůbec nemá rozum," posteskl si Troška.  

Paulová je v slzách

Herečka Jana Paulová si s Miloslavem Šimkem ráda zahrála tenis, a to nikoli snad kvůli samotné hře, ale především kvůli humoru a vtipu, s nímž Šimek pobíhal po kurtu.

"Soupeře dokázal odrovnat svým vtipem," poznamenala. "Miloslav Šimek byl pro mne ztělesněním života v sarkastické podobě. Byl chytrý a vtipný. Měl báječný vztah k životu a ke svému okolí. Chce se mi brečet," řekla Jana Paulová a dodala, že ji fascinuje, že Miloslavu Šimkovi dopřál osud navíc více než třicet let života než jeho nejlepšímu příteli Jiřímu Grossmannovi.  

Kluková něco tušila

"Sedmnáct let jsem se Slávkem spolupracovala. Byli jsme nejen kolegové, ale velmi blízcí přátelé. V prosinci mi jeho žena Madlenka nabídla, abych za nimi přijela na chalupu do Lomu. Moc jsme si to tam ještě pěkně užili. Ve snu mě nenapadlo, že to bylo vlastně naše poslední veselé setkání," uvedla herečka Uršula Kluková a dodala, že Šimka pozvala na své představení Rychlých šípů do Reduty na 9. února.

"Slávek totiž miloval Foglara a Rychlé šípy znal skoro nazpaměť. Pak se mi Madlenka ozvala, že se omlouvají, ale do Rokoka nemohou přijít. Prý je Slávkovi moc špatně. To už na mě padla zlá předtucha. Bohužel se naplnila," dodala se smutkem v hlase Uršula Kluková.

Reklama

Související témata:

Související články

Miloslav Šimek je v nemocnici

Herec a moderátor Miloslav Šimek (63) leží v nemocnici. Televize Nova proto musela odložit plánované natáčení divácky úspěšného satirického pořadu Politické...

Zemřel bavič Miloslav Šimek

Herec a moderátor Miloslav Šimek v pondělí podle informací ČTK ve svých nedožitých 64 letech podlehl leukémii. V šedesátých letech minulého století...

Miloslav Šimek: učitel, který zběhl k divadlu

Herec, moderátor a spisovatel Miloslav Šimek byl téměř čtyři desítky let stálicí české humoristické scény. V 60. letech hrál v Semaforu s Jiřím Grossmannem,...

Výběr článků

Načítám