Hlavní obsah

Šestiletý chlapec dostal sadu na hledání fosilií, našel stovky milionů let starou zkamenělinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestiletý chlapec z britského Walsallu našel na zahradě zkameněliny staré stovky milionů let s pomocí sady na hledání fosilií, kterou dostal pod stromeček. Nejstarší z nalezených zkamenělin může být až 500 milionů let stará. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Zkamenělina korálu řádu Rugosa, neboli drsnatého korálu (ilustrační foto)

Článek

Siddak Singh Jhamat – pro přátele Sid – se vydal do zahrady se svou novou soupravou hledat červy.

„Kopal jsem a hledal červy a kousky keramiky a cihel. Ale narazil jsem na kámen, co vypadal trochu jako roh, a napadlo mě, že by to mohl být zub nebo dráp – nebo taky roh. Ale vlastně to byl kus korálu. Byl jsem z toho vážně nadšený, když jsem zjistil, co to je,“ řekl Sid.

Sidův otec Vish Singh dodal: „Překvapilo nás, když našel v zemi něco, co mělo tak divný tvar. Byl to drsnatý korál a kolem něj bylo několik menších kousků. Další den tam šel znovu kopat a našel kus slepeného pískovce, ve kterém byla spousta maličkých zkamenělých měkkýšů a mušlí a něco, co se jmenuje lilijice.“

Vish Singh identifikoval drsnatý korál s pomocí skupiny hledačů zkamenělin na Facebooku, do které patří. Podle stop na korálu odhadli, že jde s největší pravděpodobností o zástupce řádu korálnatců Rugosa a jeho stáří je 251 až 488 milionů let.

Na řeckém ostrově objevili 20 milionů let starý zkamenělý strom. Má neporušené větve a kořeny

Věda a školy

„Drsnatí koráli žili právě v tomto období, v prvohorách,“ dodal Singh. „Anglie byla v té době součástí superkontinentu Pangea. V té době byla celá pod vodou,“ uvedl s tím, že o synově nálezu chtějí uvědomit Geologické muzeum Birminghamské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám