Hlavní obsah

Sedmkrát unikl smrti a v 74 letech vyhrál Šťístko jackpot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Štěstí se prostě na někoho lepí, kudy chodí. Takovým člověkem je nepochybně Chorvat Frane Selak, označovaný za největšího šťastlivce na světě, který teď vyhrál jackpot hned na první tiket zakoupený po 40 letech. Přízvisko Šťístko si ale nezískal díky tomu, že si teď namastil kapsu v přepočtu více než 26 milióny korun, ale tím, že v minulosti vyvázl ze sedmi vážných katastrof.

Foto: Dana Ehlová
Článek

"Teď si pořádně užiji života - cítím se jako znovuzrozený. Vím, že celá ta léta na mě dohlížel Bůh," prohlásil bujaře 74letý čipera. Poprvé se na něj usmálo štěstí, když v roce 1962 sjel vlak, kterým cestoval ze Sarajeva do Dubrovníku, z kolejí a zřítil se do ledových říčních vod. Při neštěstí zahynulo 17 lidí a on sám se jen stěží dohrabal ke břehu - podchlazený, celý pohmožděný, se zlomenou rukou a v šoku.

O rok později vypadl z letadla DC-8, letícího na trase mezi Záhřebem a Rijekou, když se otevřely špatně zajištěné dveře. Tentokrát přišlo o život 19 lidí, ale Frane Selak přistál v kupce sena a vyvázl s podlitinami, řeznými ranami a šokem.

V roce 1966 spadl autobus, v němž jel do Splitu, do řeky, a připravil o život čtyři osoby. Frane, opět pohmožděný a šokovaný, doplaval do bezpečí.

Čtvrtá nehoda se odehrála v roce 1970, kdy jeho automobil za jízdy začal hořet. Jemu se podařilo během vteřin, těsně před explozí nádrže, vyskočit. Jeho přátelé mu začali říkat Šťístko. "Dalo se na to dívat dvěma způsoby. Buď tak, že jsem ten největší smolař na světě, nebo naopak ten největší šťastlivec. Dal jsem přednost tomu druhému," komentoval to.

O tři roky později přišel o většinu vlasů, když vinou vadné hadice u benzinové pumpy vychrstl benzin do rozpáleného motoru jeho wartburgu a plameny, které vyšlehly, ho zasáhly skrz otvory ventilace.

V roce 1995 přišel šestý incident - srazil ho autobus v Záhřebu. Tentokrát utrpěl jen drobná zranění - plus nevyhnutelný šok.

Následující rok cestoval autem v horách, když tu náhle za ohybem silnice uviděl, jak se přímo na něj řítí náklaďák mírových sborů OSN. Jeho škodovka prorazila svodidla a řítila se ze srázu, ale Frane stihl v posledním okamžiku vyskočit. Přistál v koruně stromu, odkud přihlížel, jak se jeho vůz několik desítek metrů pod ním změnil ve žhavou kouli.

Štístko má za sebou také čtyři neúspěšná manželství a po nynější výhře konstatoval: "Řekl bych, že moje manželství se dají také počítat mezi katastrofy."

Teď si ale kupuje dům, pořádný bourák, rychlý motorový člun - a má rovněž v úmyslu znovu strčit hlavu do chomoutu, tentokrát se svou o 20 let mladší přítelkyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám