Hlavní obsah

Sedmero krkavců se v Toweru nudí a snaží se dostat pryč

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda praví, že když krkavci opustí londýnský Tower, britské království padne. Šestero krkavců (a jeden náhradní) je proto opatrováno jako oko v hlavě. Zvířata jsou však uvyklá na turistický ruch, který jim poskytuje vítané rozptýlení. Toho se jim během pandemie koronaviru nedostává, a tak ho hledají jinde ve městě. Dva krkavci z hradu pravidelně utíkají.

Foto: Profimedia.cz

Krkavci k londýnskému Toweru neodmyslitelně patří.

Článek

K londýnskému Toweru volně pohybující se krkavci neodmyslitelně patří. I když už je jedna z nejznámějších londýnských památek znovu otevřena, turisté se zatím příliš nehrnou. A krkavci, zvídaví a inteligentní ptáci zvyklí na přítomnost lidí, se nudí.

Ravenmaster (jeden z beefeaterů starající se o krkavce na plný úvazek) Christopher Skaife uvedl, že krkavci se během karantény extrémně nudili a cítili se osamělí. Navíc se nemohli živit svou oblíbenou pochoutkou, zbytky z odpadkových košů.

Skaife jim proto musel dávat pro rozptýlení gumové hračky a přesvědčoval ostatní beefeatery (strážce Toweru), aby jim alespoň házeli zbytky svého jídla.

Foto: Profimedia.cz

Ravenmaster Chris Skaife s jedním ze svých svěřenců.

„Bylo to těžké, protože krkavci vždy viděli během karantény procházet jenom mě nebo jednoho ze strážců. Oni na turistech závisí,“ uvedl Skaife pro deník Sun. „Nikdy v historii chovu krkavců jsme neviděli méně návštěvníku Toweru než nyní, dokonce i za druhé světové války jich tu byly stovky,“ dodal.

Dva z krkavců, Merlina a Jubilee, se z nudy vydali až za hranice pozemku ve snaze vyžebrat někde nějaké jídlo navíc. Strážci jim pro jejich útěky přezdívají Bonnie a Clyde, krkavci jim častou klepou zobáky na okna jejich bytů, aby vyloudili něco k snědku.

Když krkavci opustí Tower, království padne

Na Toweru je nyní chováno sedmero krkavců. Podle protokolu jich musí být šest, jeden je však chován jako náhradní. Nyní se Skaife stará o krkavce jménem Jubilee, Merlina, Harris, Gripp, Rocky, Erin a Poppy.

Legenda praví, že krkavci jsou v Toweru po staletí. Když se však zdál králi Karlu II. sen, ve kterém se mu zjevilo proroctví, že pokud krkavci odletí, Britské království padne, nechal ve 2. polovině 17. století několika krkavcům přistřihnout křídla, aby odletět nemohli. Od té doby jsou prý na Toweru chováni.

Ve skutečnosti se však krkavci na ikonickém hradě vyskytují až od století devatenáctého. Inteligentní ptáky snad jako mazlíčky chovali beefeateři. Jejich popularizaci přispěli romantické příběhy viktoriánské éry. Kulisy hradu, kde byli zavíráni i popravováni nepřátelé, se bez zlověstných ptáků prostě nemohly obejít.

Uchvátili i Putina

Krkavci jsou turistickou chloubou. V roce 2003 uchvátily i ruského prezidenta Vladimira Putina, když jeden z krkavců jménem Thor zdravil každého člena prezidentovi početné suity hrdelním „Dobré ráno!“.

Krkavec jako domácí mazlíček? Jde to a je to zábava

Jak na to

„Zachází se s nimi jako se členy královské rodiny,“ napsal o ptácích americký spisovatel Boria Sax. „Stejně jako oni, krkavci žijí v paláci a jsou obsluhováni služebníky. Jsou placeni z veřejných peněz, ale na oplátku se musí ukazovat na veřejnosti. Dokud dodržují základní pravidla, nemusí monarchové ani krkavci dělat nic neobyčejného,“ vysvětlil Sax.

Současný ravenmaster Christopher Skaife je ve funkci od roku 2011. Jako první začal krkavcům přistřihávat křídla trochu méně, aby ptáci byli schopni letu. Dříve mohli jen poskakovat a částečně plachtit.

Reklama

Výběr článků

Načítám