Hlavní obsah

Seděli doma v New Jersey, když jim střechou proletěl meteorit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle amerických úřadů prolétl meteorit střechou domu v americkém New Jersey na severovýchodě USA ve chvíli, kdy byli jeho obyvatelé uvnitř. Stalo se tomu tak v pondělí 8. května v odpoledních hodinách.

Foto: Profimedia.cz

Meteorit, který propadl střechou domu v americkém New Jersey

Článek

Mimozemský objekt o rozměrech 10 × 15 centimetrů prolétl střechou a přistál na dřevěné podlaze, aniž by kohokoliv z obyvatel domu, na který dopadl, zranil.

Podle vědců se jedná o součást meteoritického roje Éta Aquaridy. Roj je viditelný každý rok asi od 21. dubna do 20. května s vrcholem aktivity kolem 6. května. Na rozdíl od většiny hlavních meteorických rojů nemá tento roj žádnou ostrou špičku maxima. Jeho maximum se spíše podobá zvýšené plošině trvající přibližně jeden týden kolem 7. května.

Éta Aquaridy jsou nejlépe pozorovatelné v hodinách před svítáním daleko od záře městských světel. Pro severní pozorovatele je roj viditelný nad obzorem několik hodin před svítáním a pozorovatelé jsou často odměněni tím, že radiant stoupá před východem Slunce na obloze a tím i roste pozorovaná frekvence meteorů. Nejlepší pohled na roj je ovšem od rovníku do 30 stupňů jižní šířky.

Odborníci uvádějí, že každý rok na zem dopadne několik stovek až tisícovka drobných meteoritů. Většina z nich neváží více než půl kila, přičemž málokdy se o jejich dopadu dozvíme, protože spadnou buď do moře, nebo na neobydlená místa na pevnině.

Kanadští badatelé odhalili při zkoumání meteoritu dva neznámé minerály

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám