Hlavní obsah

Rekordmanem v Luhačovicích tolstolobik

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUHAČOVICE

Pouhých pět minut stačilo na přehradě v Luhačovicích na Zlínsku Karolu Tomčánimu z okresu Žarnovica na Slovensku, aby v neděli absolutně zvítězil nad ostatními rybáři. Stalo se tak během čtyřiadvacetihodinových rybářských závodů, které jsou počtem 740 účastníků největšími na sladkovodním jezeře na světě.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Z vody vytáhl 84 centimetrů dlouhého, takřka desetikilogramového tolstolobika. "Závody začaly v sobotu v poledne. Pět minut poté, jen co jsem poprvé nahodil, mi ryba zabrala. Napřed se nezdálo, že by to bylo něco většího. Tahal jsem se s ním dvacet minut a pak šel z vody. Když jsem ho pak uviděl, bylo mi jasné, že už si nezachytám, protože jsem ho zapsal jako soutěžní kus. Pak už jsem se až do nedělního poledne jen díval, jak bratr a ostatní rybáři kolem tahají kapry, candáty, úhoře. Skoro mi to přišlo líto, že jsem tak brzy skončil," svěřil se devětatřicetiletý Tomčáni a prozradil, že tolstolobika chytil na kostního červa.

"A to jen na tenký silon, co má sílu tak na čtyřkilovou rybu." Největší úlovek závodů Rybářského svazu luhačovického Zálesí vzbudil zájem i trochu závisti ostatních účastníků rybářského klání, kteří na další místa dosáhli nanejvýš sedmikilogramovými kapry a menšími candáty, štikami, úhoři, ba i cejny. Lovit sem přijeli rybáři z celé ČR, Slovenska, Maďarska, Polska i Rakouska.

Obří sumec se zlákat nenechal

Podle hospodáře rybářského svazu Františka Mika však voda nevydala ty největší kusy, byť prý se jimi přehrada v Luhačovicích nyní jen hemží. Údajně proto, že se v minulých dnech ochladilo. "Jsou tam parádní sumci. Dokonce zde žije i jeden dvoumetrový kus exkluzívního bílého sumce. Je to letitý tvor, ale ten hned tak po něčem neskočí. Říká se, že přehradu hlídá, dokonce má své jméno Lojza. Takovou trofej by samozřejmě brali jak domácí rybáři, tak hosté na závodech, ale on odolává," řekl jeden z pořadatelů.

Nejúspěšnější závodník Karol Tomčáni zatím spekuloval, co si počít s úlovkem. "Upřímně řečeno, mám s tím starost. Nevím, jak bych ho vezl přes hranice na Slovensko. Navíc je to velice tučná ryba, hodí se tak na uzení. Skoro bych ho nejraději pustil zpátky do vody, ale kdoví, jestli to přežije," mudroval Tomčáni a s trochou rybářské latiny se pochlubil, že sám už vylovil i sedmatřicetikilogramového tolstolobika.

Nad osudem svých úlovků si někteří rybáři příliš hlavu nelámali a spěchali s nimi domů. Našli se však i takoví, co ryby vypouštěli zpět do přehrady s drmolením, že jim snad přinesou štěstí jindy a jinde.

Související témata:

Výběr článků

Načítám