Hlavní obsah

Rakouská víska Fucking zmizí za měsíc navždy z map

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pojedete v příštím roce do Rakouska a zadáte si do navigace název turisty tolik oblíbené vesnice Fucking, aplikace vám buď nahlásí chybu, nebo vám doporučí vesnici Fugging. To bude totiž nové jméno vísky, která se svým názvem dostala na světové mapy zajímavých destinací. Historici přitom zdůrazňují, že název není vulgární, a pochází prý dokonce možná až z 11. století. Masový turismus 21. století však nepřežije.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská vesnice Fucking se přejmenuje

Článek

Byl to dlouholetý a stále vděčný příběh. Psát o tom, jak mají Fuckingčané (tak se sami nazývají) problém s neukázněnými turisty, byla vždy tak trochu zábava. Člověk se neubránil cuknutí koutku, když v roce 2009 vesnice nainstalovala kamery mířící na značky, aby odradila lidi souložit před nimi a u toho se fotit či natáčet. Když se roku 2012 spekulovalo o tom, že by se mohla vesnice (jejíž název v angličtině představuje vulgární výraz právě pro soulož) přejmenovat, všem zatrnulo. Většina místních však tehdy název ještě ubránila.

Teď je vše jinak. Od 1. ledna 2021 bude z Fuckingu Fugging. Nejrůznější vtípky před cedulemi, které se pak objevovaly i na sociálních sítích, už přestaly místní bavit. Ukradených cedulí by se prý nedopočítali. Pomohlo až zalití značek do betonu odolného vůči nájezdům zlodějů. Ve čtvrtek vedení okresu informovalo o výsledku schůze. Vesnička se zhruba 100 obyvateli ležící 350 kilometrů západně od Vídně se přejmenuje.

Foto: Mapy.cz

Na vině jsou převážně anglicky hovořící turisté. Kdyby se u cedulí jen s úsměvem fotili, nikomu z místních by to nevadilo. Jenže lascivní pózy bývaly často jen tím nejmenším. Mnozí se často oddávali sexuálním praktikám přímo před značkami a údajně tomu zcela nezabránily ani ony instalované kamery roku 2009.

„Mohu potvrdit plán přejmenování vesnice. Opravdu nechci říkat nic dalšího - už jsme měli dost mediálního šílenství kolem této záležitosti v minulosti,” uvedla pro deník Oberösterreichische Nachrichten Andrea Holznerová, starostka Tarsdorfu, pod který Fucking spadá.

Petting za rohem

Místní se v minulosti dočkali i toho, že jejich víska figurovala jako pozadí děje knihy rakouského spisovatele Kurta Palma. Ta byla později zfilmována a snímek nesl název Bad Fucking.

Vesnice byla oficiálně poprvé osídlena kolem roku 1070, ale místní legendy mluví o tom, že se zde již v šestém století usídlil bavorský šlechtic Focko. Mapa z roku 1825 vesničku ukazuje s názvem Fuking. Nedaleko se pak přes hranici s Německem nachází vesnice Petting, což přeloženo do angličtiny znamená milostné mazlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám