Hlavní obsah

Rafťáci tajeni kvůli fanynkám

Právo, Helena Vacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velký rozruch se v pátek na slalomovém kanálu ve Veltrusech u Mělníka postarali filmaři Rafťáků. Když se rozkřiklo, že tam už od rána herci Vojta Kotek s Jirkou Mádlem točí první záběry nové teenagerské komedie, rázem se k vodě seběhly hloučky dívenek a žadonily u kluků o podpisy. A právě tohle je důvod, proč se tvůrci Rafťáků snaží zatajit místa, kde se od 9. července bude celé léto film natáčet. Nechtějí, aby Vojta s Jirkou byli v obležení chtivých fanynek.

Článek

Ještě před tím, než v pátek krátce po poledni padla první klapka, Jirka s Vojtou si úsek dlouhý zhruba tři sta metrů sjeli několikrát nanečisto. Spolu s nimi seděli v raftu dva instruktoři, jedním z nich byl mistr České republiky na kajaku ve vodním rodeu Jan Kolář. Pod jejich dohledem měli kluci ještě celkem klid.

Byl to masakr

Pernější chvilky však přišly poté, co se akce, kterou napoprvé odklepl Dominik Hašek společně s producentem ze strany Novy Petrem Chajdou, rozjela naostro. Asi v polovině úseku se kluci, kteří už museli raft zvládnout sami, napíchli na jeden z balvanů. "Co je tohle za jízdu?" vykřikoval do ampliónu režisér Karel Janák. Stopka a znova.

"Že jsme zůstali viset na kameni půl metru nad vodou? To nic nebylo!" kasal se Jirka Mádl, který před měsícem absolvoval týdenní kurs raftingu ve slovinském Bovci na řece Soči. "Ve Slovinsku to bylo daleko horší. Tam nás peřeje vymrštily na mnohem vyšší balvan a málem jsme se převrátili."

Chvilku strachu však Jirka i Vojta zažili i při včerejším filmování. V jednu chvíli, kdy museli v cíli z raftu seskočit do řeky, aby mohli loď vytáhnout na břeh, jim dal proud vody pěkně zabrat. Nejprve se pod hladinou ocitl Jirka a vzápětí za ním i Vojta. "Chtěl jsem se něčeho chytit, ale bouchl jsem se o nějakou železnou tyč. Pak mě to chvilku mlelo a když jsem vyplaval, vidím, jak se Vojta směje. Za chvilku ho to strhlo pod vodu taky," řekl poté Jirka.

"Byl to masakr," vysypal ze sebe Vojta v momentě, kdy se vyšplhal na břeh. "Převrátil jsem se pod vodu a nevěděl jsem, kde je dno a kde hladina. Až po chvilce mě to vyplivlo. Nebyl to nejpříjemnější pocit," přiznal se později Vojta.

Zaskočí i kaskadéři

Slalomový kanál ve Veltrusech si filmaři pro první záběry vybrali kvůli tomu, že je poměrně bezpečný. "Točíme poprvé na vodě a potřebujeme si vyzkoušet techniku, jak bude například fungovat podvodní box pro kameru a podobně. A hlavně když tady někdo spadne do vody, dostane se do nějakého víru, začne se topit, tak během dvou minut ho záchranáři vyprostí," vysvětlil Karel Janák.

Režisér nakonec prozradil, že filmovat se bude celkem na třech českých řekách. To proto, že potřebují poskládat v jeden celek romantické pasáže, pak dramatické - trochu nebezpečné jezy a v neposlední řadě nesmí "Rafťácká" řeka postrádat i hodně ostré peřeje. "Akční pasáže, to jediné můžu říct, se budou točit na místě, kterému se říká Čertovy kameny a je to pod hrází Lipna. Tam jsou, když se přehrada vypustí, nejdramatičtější peřeje u nás a to sjede jen pár lidí z republiky." V tomhle jediném momentě budou Jirku s Vojtou zaskakovat kaskadéři.

Původně tvůrci Rafťáků plánovali natáčet i ve Slovinsku, jenže problém je průzračně modrá barva tamější vody, do které mají znečištěné české řeky daleko. "Řešili jsme, že to tam natočíme celé, ale zase bychom tam tak nevystihli pravou českou vodáckou atmosféru," řekl Janák.

Související témata:

Související články

Jirka Mádl by se podruhé na canyoning bál

Adrenalinové odpoledne zažil Jirka Mádl ve slovinském Bovci, kam odjel kvůli filmu Rafťáci trénovat sjíždění řeky na raftu. Poté, co se zmínil, že v sobě...

Výběr článků

Načítám