Hlavní obsah

První fotbalovou ligu bude v sobotu pískat žena

Novinky, Karel Felt, Právo
PRAHA

Běda mužům, kterým žena vládne - slýchávala moudrá kněžna Libuše. Tuto sobotu se možná stejné výtky sesypou na Dagmar Damkovou: první ženu, která bude řídit utkání v nejvyšší české fotbalové soutěži. V roli první osoby na trávníku přitom vystoupí teprve jako druhá zástupkyně něžného pohlaví na světě, a to v zápase 11. kola mezi Libercem a Českými Budějovicemi.

Foto: Robert Rohál

Mezzosopranistka Lenka Čermáková na jedné z košických ulic.

Článek

"Damková podává skutečně velmi kvalitní výkony, což bylo nejpodstatnější pro rozhodnutí komise, nominovat ji jako hlavní na zápas nejvyšší soutěže. Zápas Liberce s Českými Budějovicemi jsme vybrali proto, že se jedná o mužstva, která především chtějí hrát fotbal. Rizikovost utkání nelze nikdy odhadnout dopředu. Má však kolem sebe zkušené kolegy, s nimiž navíc už několikrát při zápasech spolupracovala. Fyzicky se také hodně zlepšila, takže si lze jen přát, aby se jí utkání povedlo," řekl právu předseda komise rozhodčích ČMFS Milan Brabec.

Damková si první ligu vyzkoušela jako asistentka už na jaře, kdy se ve 30. kole stala asistentkou v utkání Jablonec-Brno, a v novém ročníku ve stejné funkci zaujala v 6. kole v zápase Brna s Blšany.

Tréma prý přijde

Samotná rozhodčí si věří a zatím necítí zbytečnou trému. "Na utkání se těším. Trému nemám, jen takové chvění, když na sobotu víc myslím. Tréma asi přijde před utkáním, ale doufám, že to bude ta správná, která mi pomůže. Spoléhám i na pomoc kolegů, které znám," řekl Právu dva dny před utkáním.

"Pro mne je to absolutní vrchol kariéry, i když jsem pískala i velké ženské soutěže. Řídit nejvyšší českou soutěž mužů, to je sen. Někdy jsem si říkala, že toho nechám, že nemám zapotřebí poslouchat ty urážky, ale Roman Berbr mě z toho vyvedl a podpořil mě," dodala s tím, že fotbalisty jsou mnohem vulgárnější než muži.

.:ANKETA:
Souhlasíte, aby fotbalovou ligu pískala žena? Hlasujte na konci článku

S gelem a rtěnkou

Na to, že se pohybuje v tradiční mužské baště si prý Damková zvykla. Z dresů pro čárové rozhodčí dává přednost černé barvě, jak se smíchem dodává kvůli tomu, že zeštíhluje. Na hřiště chodí bez prstýnků, řetízků, s pečlivě nagelovanými vlasy staženými do culíku a téměř nenalíčená: vystačí si s linkami kolem očí a někdy i nenápadnou rtěnkou.

Damkové v sobotu budou na libereckém hřišti asistovat Jiří Vodička s Miroslav Zlámal, čtvrtým sudím je Pavel Královec. Samostatnou šatnu "první dáma fotbalu" nevyžaduje - s "klukama se prý už viděli", svěřila se deníku Sport. "My se vždycky domluvíme," odmítne nemístné představy pro Právo. 

Ženy se prosazují

Osmadvacetiletou Češku o světové prvenství připravila Švýcarka Nicole Petignatová, která ve své vlasti rozhoduje již čtyři roky první ligu. Na jaře byla dokonce nasazena jako hlavní rozhodčí při Poháru UEFA, konkrétně v jeho předkole v utkání týmů AIK Stockholm (Švédsko) s Fylkirem (Island).

Podobná kariéra se nyní otevírá i naší debutující krajance. Proslýchá se, že by se mohla dostat do čtyřky žen, jež by v budoucnosti mohly pískat Pohár UEFA.

Cestu něžného pohlaví do světa mužského fotbalu přitom otevřela v roce 1999 drobná Francouzka Nelly Viennotová. Dotáhla to nejvýše do Ligy mistrů, kde jí bývá svěřována pozice čárové rozhodčí. Do hlavní role se však ještě nikdy nedostala.

Anketa

Vadí vám, že fotbalovou ligu bude pískat žena?
ANO
20,4 %
NE
79,6 %
Celkem hlasovalo 715 čtenářů.

Dagmar Damková

Rozhodovala osm zápasů ve druhé lize

V 1. lize byla dvakrát asistentkou

Píská už osm let, začínala u dorostu

V civilu je učitelkou Aj v Plzni

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám