Hlavní obsah

Projekt Záře registruje za letošek na 50 hlášení o UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Projekt Záře, který v České republice shromažďuje a zpracovává informace o UFO (Unidentified Flying Objects), jen za letošní rok eviduje na 50 případů. Jeho iniciátoři, kteří ho před více než patnácti lety založili, se inspirovali snahou tyto jevy vysvětlovat a rozšířit všeobecné znalosti o UFO.

Článek

Hned při zrodu navázali spolupráci s vojenským letectvem. Ta ale dnes už funguje spíš jen formálně, řekl dlouholetý vedoucí projektu Vladimír Šiška.

Záře není podle Šišky klubem, ale spíš programem, který má síť amatérských badatelů v celé ČR. Projekt spolupracuje s odborníky, jejichž konzultací využívá při vyhodnocování shromážděných informací. Šiška upozornil na dva zajímavé české případy. Je jím nález železné sekerky ve tvaru neolitického sekeromlatu a záhadný výbuch v jednom libereckém bytě.

Sekerka byla objevena v roce 2002 v náplavu řeky Nisy v Liberci přímo v centru města. Nálezce ji odevzdal do Severočeského muzea v Liberci. Když ji pracovníci očistili, s překvapením narazili na kovový povrch. Předmět reagoval na magnet. Záhadná sekerka je tedy železná.

Odborníci zjistili, že železo, z něhož byla zhotovena, má 99,4procentní čistotu. Takto čisté železo se v přírodě nevyskytuje. Z dávných dob je známý s podobným složením železa jen sloup z indického Dillí. Naprosto suverénně odolává korozi už 16 staletí.

Policie hledá rozumná vysvětlení

Podivná exploze v libereckém bytě nastala o velikonočním pondělí 21 dubna 2003. Doposud se ji podle Šišky nepodařilo vysvětlit. V tentýž den a hodinu jedna paní v nedalekém Hanychově viděla záři nad místním kostelem ve směru zničeného libereckého bytu. Šiška soudí, že spolu oba jevy souvisejí. Policie a hasiči případ uzavřeli s tím, že šlo o kulový blesk.

Posledními událostmi v seznamu jsou opakované rychlé přímé přelety bíle svítících objektů tvaru půlkruhu 10. června 2007 v Březolupech u Uherského Hradiště. Pozorování letících objektů různých barev a tvarů projekt Záře registruje desítky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám