Hlavní obsah

Princ Filip veřejně vystoupil. V 99 letech je neuvěřitelně fit

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadevadesátiletý manžel britské královny princ Filip tráví poslední tři roky většinu času v ústraní poté, co se kvůli svému věku vzdal královských povinností. Nyní se vzdal i funkce vrchního plukovníka Rifles regimentu založeného v roce 2007.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský princ Philip se vzácně objevil na veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Vrchní plukovník (v originále colonel-in-Chief) je ceremoniální funkce udělována zejména členům královské rodiny. Princ Filip, který je manželem královny Alžběty od roku 1947 a je nejdéle žijícím partnerem britského monarchy, má těchto titulů několik.

U pluku the Rifles pro něj proběhla ceremonie uvítání vrchního plukovníka naposledy. Čtyři trubači ohlásili jeho příchod, načež melodií „No More Parades Today“ oznámili princův konec ve funkci.

Viditelně dobře naladěný Filip, na svůj věk v neskutečné formě, se usmíval a prohodil několik slov s vojáky, než se vrátil do hradu. Krátkého ceremoniálu se účastnil vestoje.

Princ Philip byl v dobrém rozmaru propuštěn z nemocnice

Evropa

O téměř 160 kilometrů západněji probíhala současně ceremonie druhá (nebýt covidu-19, probíhaly by obě na jednom místě). Funkci vrchní plukovnice převzala z rukou velitele pluku sira Patricka Sanderse vévodkyně Camilla, manžela nástupníka trůnu prince Charlese.

Princ Filip oslavil 10. června své 99. narozeniny. Až do srpna roku 2017, kdy se vzdal povinností královské rodiny, počet jeho samostatných vystoupení na veřejnosti přesáhl úctyhodných 22 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám