Hlavní obsah

Pražská zoo darovala královně Alžbětě II. tři pelikány

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Jako dar královně Alžbětě II. vyslala pražská zoo ve čtvrtek ráno do Londýna své tři odchované pelikány. Ti mají v londýnském St. James parku dlouhou tradici, chováni jsou zde již od 17. století. Nejedná se přitom o první dar zoo britské královské rodině, své pelikány posílá do Albionu už od 90. let.

Pražská zoo vyslala do Buckinghamského paláce tři pelikányVideo: Novinky

 
Článek

Zoo Praha poslala do Londýna tři své odchované pelikány, dva samce a jednu samičku, kteří dostali přímo hvězdná jména: Sun, Moon a Star. Ti by měli doplnit rodinu tří pelikánů v londýnském St. James parku, který přímo sousedí s Buckinghamským palácem.

„Skutečně jsou to pelikáni pro královnu. Už od devadesátých let je do St. James Parku dodáváme,“ přiblížil Novinkám ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.  Podle Bobka byla Londýnem oslovena právě pražská zoo, jelikož jako jedna z prvních zahrad na světě byla schopna pelikány bílé odchovat.

Foto: archiv Zoo Praha

Pražská zoo věnovala pelikány královně poprvé v roce 1995.

Tříměsíční pelikány nyní čeká sedmnáctihodinová cesta. Na místo by měli dorazit před půlnocí. Podle chovatelů se všem ptákům u královny daří, k životu jim totiž stačí voda, ryby a společnost.

„Pelikán je rybožravý pták, takže dostatek ryb je pro jeho chov úplným základem. To je vlastně i to, proč jsme dokázali pelikány rozmnožovat - díky jihočeským rybníkům jsme měli pro ně dostatek živé potravy,“ vysvětlil kurátor ptactva Antonín Vaidl. Navíc musí být dle něj chovaní ve větším hejnu, aby se cítili bezpečně a úspěšně hnízdili.

Pelikáni žijí u jezírka v St. James parku už od roku 1664, kdy je parku daroval ruský velvyslanec. V parku se většinou zdržují na hladině jezírka, často se však dostanou i do blízkosti lidí. „Tím, že jsou odchovaní ze zoologické zahrady, tak nemají tu bázeň před lidmi, nejsou nebezpeční a mohou být naopak vstřícní,“ vysvětlil Vaidl.

Foto: archiv Zoo Praha

V St. James Parku mají pelikání dlouholetou tradici.

Pražská zoo první pelikány královské rodině darovala v roce 1995. Před šesti lety pak z Prahy vycestovali další tři. V zoo se pelikáni chovají od roku 1933, od devadesátých let zahrada zvládá i jejich odchov. Narodilo se zde už 120 mláďat. Kromě pelikánů bílých chová zoo i pelikány skvrnozobé a pelikány kadeřavé.

Reklama

Výběr článků

Načítám