Hlavní obsah

Pravěká řezba zachycuje souhvězdí Orion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Nejstarší zobrazená představa seskupení hvězd na světě byla odhalena na slonovinové řezbě staré 32 500 let nalezené v jeskyni v u městečka Blaubeuren nedaleko Ulmu. Seskupení 17 hvězd, které tvoří souhvězdní Orion, rozpoznal na řezbě německý profesor Michael Rappenglück.

Foto: Lenka Zvonková

Středa bude ve Valašských Kloboukách patřit oslavám Dne Země

Článek

Na jedné straně malé pravoúhlé tabulky z mamutího klu lze vysledovat mužskou postavu s rukama a nohama v pozici připomínající hvězdného Oriona. Muž zobrazený na tabulce má ruce zdvižené vzhůru a rozkročené nohy. Jeho útlý pás odpovídá slavnému pásu tří hvězd v souhvězdí Orion a jeho pravá noha je stejně jako na obloze kratší než levá. Mezi nohama se mu také pohupuje meč, další Orionův charakteristický znak. Na tabulce je také 86 zářezů umístěných na bocích a na zádech postavy.

Obraz souhvězdí doplňuje kalendář

Michael Rappenglück, který si udělal jméno, když mezi malbami ve francouzské jeskyni Lascaux rozeznal zobrazení lunárního cyklu, tvrdí, že představují primitivní kalendář, podle něhož se odhadovalo datum porodu těhotné ženy. Právě 86 je totiž počet dní, které se odečtou od celkového počtu dní kalendářního roku, a získá se tak průměrná doba těhotenství u člověka, tedy devět měsíců. Stejně tak je to přesný počet dnů, během nichž je viditelná jedna z nejznámějších hvězd Orionu Betelgeuse.

Řezba byla objevena již v roce 1979, ale teprve nedávno mnichovský profesor Rappenglück zjistil souvislost mezi touto figurou a hvězdami.

Autory díla jsou zřejmě příslušníci aurignacienské kultury, spadající již mezi první lidi moderního anatomického typu. O této kultuře toho příliš známo není, přesto dala zrod figurativnímu umění Západu.

Aurignacienové podle profesorovy teze zřejmě spojovali plodnost u lidí s nebeskými bohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám