Hlavní obsah

Postavili si letadlo a pod velením 17leté dívky přeletěli kontinent

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic není nemožné. S takovým heslem vyráželi na tisíce kilometrů dlouhou cestu mladí Jihoafričané v letadle, které si sami sestrojili. S několika mezipřistáními doletěli z Kapského Města do egyptské Káhiry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřmístný letoun sestrojila skupina 20 studentů a posádka vedená 17letou pilotkou Megan Wernerovou se vydala na cestu, při níž bylo naplánováno šíření osvěty v dalších zemích.

Při mezipřistáních v Namibii, Malawi, Etiopii, Zanzibaru, Tanzanii a Ugandě se členové posádky setkávali s vrstevníky napříč Afrikou a motivovali mladé lidi. „Chtěli jsme ukázat, že nic není nemožné, když člověk opravdu chce,” říká Wernerová.

Teenageři postavili letadlo za tři týdny ze sady vyráběné v Jižní Africe továrnou na letadla. V praxi to znamenalo poskládat tisíce malých kusů stroje. Podle otce Wernerové, jenž je sám komerčním pilotem, se jedná o velmi dobrý výkon. Jednomu člověku by trvalo sestrojit letadlo přibližně tři tisíce hodin, tedy 125 dnů.

Při cestě se však skupině nevyhnuly problémy. Doprovodnému letadlu, které cestovalo společně se studenty, začalo v etiopské Addis Abebě unikat palivo a dál tak mohli pokračovat pouze dva náctiletí piloti. „Měli jsme obavy při letu nad Súdánem, kde je neklidná politická situace,” vysvětluje Wernerová, jíž licence umožňuje pilotovat letadlo v nízkých výškách.

Odkázáni sami na sebe zvládli piloti poslední etapu s grácií i přesto, že kvůli technickým problémům museli nejdřív přistát na nejbližším egyptském letišti a tamní pracovníci je chtěli zatknout. „Vzali nám pasy a licence. Naštěstí se během zhruba čtyř hodin všechno vyjasnilo a mohli jsme pokračovat dál do Asuánu,” popisuje komplikace pilotka.

Cestu z Asuánu do Káhiry již posádka zvládla bez komplikací a úspěšně tak přistála v egyptské metropoli. Celkem měřil let z Kapského Města přibližně 12 tisíc kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám