Hlavní obsah

Podnikatel si na posvátné stolové hoře udělal večírek s celebritami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelský podnikatel uspořádal luxusní oslavu svých narozenin na stolové hoře v národním parku Canaima ve venezuelské části Amazonie, který je unikátním ekosystémem zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO. Večírek z minulého týdne vyvolal v zemi, kde velká část obyvatel jen těžko shání léky i potraviny, tak širokou kritiku, že ho začala vyšetřovat místní prokuratura. Informovaly o tom ve čtvrtek agentura AFP a španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Canaima (ilustrační foto)

Článek

Party se konala na jedné z takzvaných tepuy (též tepui), stolových hor, které jsou proslulé jedinečnou flórou a faunou. Asi dvacítku účastníků oslavy narozenin Rafaela Oliverose Russiána na místo přivezl vrtulník. Povinným byl dress code – pro ženy dlouhé šaty a pro muže oblek. Servírovalo se mimo jiné fondue a šampaňské. Pro přespání si tam postavili stany.

Večírku se účastnily celebrity módního průmyslu a podnikatelé, byl mezi nimi i kubánsko-venezuelský podnikatel Osmel Sousa, který léta pořádal soutěž královny krásy Miss Venezuela.

Party v oblasti považované za klenot venezuelské přírody kritizovali novináři, opoziční politici či ekologičtí aktivisté. Podle nevládní organizace SOS Orinoco organizátoři porušili normy, které mají chránit „křehké ekologické dědictví země na jedinečném místě planety“.

V Amazonii se kácelo nejvíc za 15 let

Amerika

Hory tepuy jsou rovněž považované za posvátné místními indiány Pemóny. Národní park Canaima je od roku 1994 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a více než polovinu jeho území tvoří stolové hory tepuy. Na jedné z nich, Auyantepuy, je druhý nejvyšší vodopád světa (podle některých zdrojů nejvyšší) Salto Ángel (979 metrů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám