Hlavní obsah

Po pokusu doplout na konec světa skončili zastánci teorie ploché Země v karanténě

Novinky, Tomáš Skoupý

Neslavně skončila pro italský pár výprava na konec světa. Muž se ženou pocházející z Benátek si chtěli empiricky ověřit svou víru, že je Země plochá, tím, že doplují na ostrov Lampedusa, který považovali za konec světa. Na moři se však ztratili, a nakonec skončili na téměř 400 kilometrů vzdáleném ostrově Ustica, kde byli posláni do karantény.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvojice se pokusila o objevení „konce světa“ nebo „finis terrae“ už před třemi měsíci, o jejich příběh se však podělil doktor Salvatore Zichichi, který pár ošetřoval, s italským listem La Stampa na počátku září.

V červnu se navzdory stále trvajícím protikoronavirovým opatřením italský pár vydal z Benátek na Sicílii. V tamním městě Termini Imerese nacházejícího se nedaleko Palerma pár prodal auto a koupil si člun. Jejich cílem byla Lampedusa, ostrov, který je normálně cílem migrantů na jejich cestě do Evropy. Pro Benátčany to však byl poslední kus země, který leží před okrajem Země.

Chtěl dokázat, že je Země placatá. Stálo ho to život

Koktejl

Odhodláni potvrdit svou teorii o tom, že Země je placatá a podstatně menší, než je obecně přijímáno, se vydali na strastiplnou plavbu na konec světa.

Nechtíc ovšem napodobili českého všestranného a fiktivního génia Cimrmana, který se s hrabětem Zeppelinem ve stíhací vzducholodi Karel „po pětihodinovém letu na Brusel přistál nedaleko Varšavy“. Člun s vyčerpanými zastánci teorie ploché Země byl po strastiplné cestě na jih zadržen na severu nedaleko ostrova Ustica.

Z karantény pár na chvíli uprchl

Úřady okamžitě poslaly pár do karantény v Palermu, kde se s nimi setkal lékař Zichichi. Ten pracuje pro ministerstvo zdravotnictví a pečuje o migranty. S někým takovým, jako je pár z Benátek, se však ještě nesetkal.

„Nejvtipnější bylo, že pár používal k navigaci kompas, nástroj, který funguje díky zemskému magnetismu,“ poukázal Zichichi v rozhovoru na fakt, že zastánci teorie ploché Země magnetismus pochopitelně neuznávají, protože to předpokládá planetu tvaru koule (přesněji geoidu). V používání kompasu však pár příliš zdatný nebyl, stejně jako v mořeplavbě a obeplout část Sicílie a dostat se do Sicilského průlivu se mu nepodařilo.

Finsko neexistuje, Země je plochá. Konspirační teorie nedávají lidem spát

Koktejl

Tím však příběh dvojice neskončil. Z karantény se pokusili uprchnout, aby dle slov doktora Zichichiho skončila v Palermu u mýty posedlého muže, který má mimo jiné i covid-19. „Naštěstí nebyl,“ dodal lékař.

Benátčané se vrátili do karantény a tentokrát ji dodrželi celou. Dostat se na konec světa už pro ně nebylo hlavním cílem. Poté, co byli propuštěni, nechali Lampedusu Lampedusou a člun člunem, koupili lístek na loď a odpluli domů do Benátek. Zda stále věří, že je Země plochá, není jisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám