Hlavní obsah

Papoušci umějí dělat ekonomická rozhodnutí, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z německého institutu Maxe Plancka došli k závěru, že papoušci ara a papoušci šedí umějí dělat ekonomická rozhodnutí. Během nedávné studie prý byli schopni naučit se rozpoznávat hodnotu žetonů, s nimiž následně dokázali obchodovat, píše server Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Ara zelený

Článek

Testovaní papoušci byli schopni naučit se rozpoznávat hodnotu různých žetonů, za které následně dostávali jídlo.

Zatímco za žetony s nízkou hodnotou dostávali suchá kukuřičná zrna či slunečnicová semínka, za žetony s vyšší hodnotou na ně čekaly oblíbenější vlašské ořechy.

Když papoušci dostali na výběr mezi méně kvalitní potravou a žetonem s vyšší hodnotou, který jim zajistil kvalitnější potravu, volili vždy druhou variantu.

„V našem experimentálním prostředí jsme zjistili, že jsou papoušci schopni dělat překvapivě rafinovaná rozhodnutí,“ svěřil se hlavní představitel studie Auguste von Bayern.

Zda je toto chování součástí jejich přirozeného života, je však podle něj obtížné určit, protože je velmi těžké tyto druhy ve volné přírodě vystopovat.

Studie se zúčastnilo devět arů zelených, osm arů kanind, osm arů šedolících a osm papoušků šedých. Nejlepších výsledků dosáhl ara zelený.

Reklama

Výběr článků

Načítám