Hlavní obsah

Pandy se porvaly na stromě kvůli páření

Pandy máme většinou zafixované jako pomalá a roztomile nemotorná zvířata, která by neublížila ani mouše. Minulý týden se však podařilo zachytit v divočině dva samce, kteří v koruně stromu svedli nelítostný souboj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pandy se porvaly na stromě v národním parkuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Unikátní scénu zachytila kamera v přírodním parku nedaleko čínského města Kuang-jüan v provincii S'-čchuan. Minulé úterý se tu střetli dva samci, kteří se do sporu dostali patrně kvůli možnosti spářit se se samicí.

Na stromě byl vidět nejprve pouze jeden samec, záhy se však ukázalo, že k němu šplhá jeho rival. Zřejmě silnější, protože samec se snažil dostat až na samý vrcholek stromu, jako kdyby chtěl před druhou pandou utéct.

Jeho rival se však nenechal zastrašit výškou a nakonec došlo ke konfliktu. Obě pandy pak v souboji padaly větvovím níž a níž. Podle čínských médií šlo jen o část souboje, který trval zhruba asi tři hodiny. Na jeho konci jeden ze samců, jak to tak bývá, spěšně vyklidil pole.

Zoo se kvůli koronaviru uzavřela a pandy se po 10 letech konečně spářily

Koktejl

Vidět ve volné přírodě více dospělých pand pohromadě je poměrně vzácné. Jsou to samotářská stvoření, která se sdružují právě jen v období páření.

To se neobejde bez problémů. Pandí samci totiž nepatří k těm nejvýkonnějším milovníkům zvířecí říše. Samice jsou k páření připravené jen po několik málo dní v roce (většinou od března do dubna), a když už je samci naleznou, špatně odhadují čas, kdy je samice k páření svolná. Často jsou navíc zmatení a netuší, co přesně mají dělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám