Hlavní obsah

Pacient v Itálii hrál během operace mozku na saxofon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým deseti neurochirurgů z celého světa se minulé pondělí podílel na odstraňování mozkového nádoru u pětatřicetiletého pacienta v nemocnici v hlavním italském městě Římě. Ten byl během složité devítihodinové operace při vědomí, a dokonce při ní hrál na saxofon, což chirurgům pomohlo lépe mapovat různé funkce jeho mozku. Video ze zákroku poskytla agentura AP.

Pacient v Itálii hrál během operace svého mozku na saxofonVideo: AP

 
Článek

„Nádor se nacházel ve velmi složité oblasti mozku. Pacient byl navíc levák, což vše ztěžovalo, protože nervové cesty v mozku jsou pak mnohem komplikovanější,“ uvedl chirurg Christian Brogna, jenž desetičlenný tým lékařů vedl.

Pacient lékařskému týmu během pečlivé přípravy před operací sdělil, že je pro něj zachování hudebních schopností zcela zásadní. Přitom právě ty byly pro chirurgy užitečné, neboť jim během operace umožnily lépe mapovat různé funkce jeho mozku.

Pacientka během operace mozku hrála na housle, aby nepřišla o motoriku rukou

Koktejl

Pětatřicetiletý muž, který si přál zůstat v anonymitě, byl během operace v soukromé nemocnici Paideia International Hospital při vědomí a hrál při ní na saxofon.

V různých fázích zákroku zahrál hlavní píseň z amerického filmu Love Story a rovněž italskou národní hymnu.

„Cílem operace, při níž je pacient při vědomí, je odstranění mozkového nádoru či cévní malformace, jako jsou kavernomy umístěné ve specifických oblastech mozku, a zároveň zachovat kvalitu života pacienta,“ vysvětlil Brogna.

Operace podle serveru CBC News proběhla úspěšně, pacient byl ve čtvrtek ráno z nemocnice propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám