Hlavní obsah

Ovce Jack se chová jako pes, dokonce dává pac

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Market Drayton

Ovčácký pes nebo ovce? Šest měsíců starý Jack v tom má zmatek. Přišel na svět v rouše beránčím, ale od narození byl vychováván spolu se psem. Nyní aportuje, skáče na zadních, chodí na vodítku a dokonce se pokouší štěkat.

Článek

Jack se narodil jako jedno ze tří jehňat v jediném vrhu. Byl příliš malý a jeho majitelé, partneři Alison Sinstadtová a Simon Sherwin, ho proto vzali domů. Použili na něj fén a donutili ho pít mléko z lahvičky. K jejich velkému překvapení se čerstvě narozený Jack spřátelil s jejich devítiletou fenkou špringršpaněla Jessie.

„Dopadlo to tak, že si Jack naší Jessie opravdu oblíbil. Následuje ji na každém kroku a mají společný pelech. Dokonce se snaží napodobit i její štěkání. Vydává podivné zvuky, něco mezi typickým bečením a štěkotem. Výsledek je opravdu k popukání,“ říká 48letá Sinstadtová, která vede farmu nedaleko městečka Market Drayton v anglickém hrabství Shropshire.

Jack nahání ovce jako správný ovčácký pes

Jak se zdá, Jack je opravdu hluboce přesvědčený o tom, že je ovčácký pes. Nepoznává totiž ani svůj vlastní druh. Když se ocitne v ohradě spolu s dalšími ovcemi, snaží se je nahánět do rohu.

„Umí aportovat, panáčkuje na zadních, a když jdeme s Jessie na procházku, tulí se ke mně tak dlouho, dokud mu taky nepřipnu vodítko. Je hluboce přesvědčený o své psí podstatě, a my se tak k němu i chováme. Jediné, čím Jack skutečně nezapře své přirozené kořeny, je spásání trávy. Jinak je to prostě pes,“ řekla Sinstadtová.

„Ovce jsou mnohem chytřejší, než si někteří lidé myslí. Jsou schopny se naučit různému chování. Obvykle se však navrací ke své přirozené podstatě, i když nejsou vychovávány ve svém přirozeném prostředí. Jack ale preferuje život psa,“ řekl deníku The Sun veterinář David Howell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám