Hlavní obsah

Originální model X-wingu ze Star Wars se prodal za 74 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Model slavné vesmírné stíhačky byl dlouhá léta považován za ztracený a našel se až při třídění pozůstalosti po jeho tvůrci. Jde o rekvizitu z úplně prvního filmu Star Wars z roku 1977, nyní označovaného jako Epizoda IV.

Originální model X-wingu ze Star Wars se prodal za 74 milionůVideo: Reuters

 
Článek

Autorem detailního modelu stíhačky X-wing v měřítku 1:24 byl Greg Jein, jenž vytvářel podobné miniatury i pro jiné filmy, například žánrově spřízněný Star Trek. Jeho práce mu vynesla i několik nominací na ocenění na poli speciálních efektů.

Model X-wingu byl dlouho považován za ztracený. Až po Gregově úmrtí loni v květnu na něj podle serveru New York Times narazili odborníci na speciální vizuální efekty, kteří rodině pomáhali třídit Jeinovu pozůstalost.

Foto: Profimedia.cz

Dlouho ztracený model X-wingu se v aukci prodal za 74 milionů.

Jedny z nejoriginálnějších Star Wars se dočkají pokračování. Vrátí se i Vadná várka

Film

Když se první díl Star Wars, dnes označovaný jako Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje, dostal v roce 1977 do kin, ohromil na svou dobu nevídanými efekty, k nimž přispěl právě i model Grega Jeina. Nejen pro fanoušky značky Star Wars tak jde doslova o kultovní předmět.

Do aukce ikonická stíhačka vstupovala s vyvolávací cenou 400 tisíc dolarů (přibližně 9,5 milionu korun) a opustila ji s přiklepnutou prodejní částkou ve výši 3,13 milionu dolarů (74 milionů korun).

Nejdražší kráva na světě má hodnotu skoro 100 milionů korun

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám