Hlavní obsah

Obyvatele Bejrútu děsí drak

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Zadávil prý i koně! Této zkazce o drakovi, který se potuluje po předměstích libanonského Bejrútu, málo kdo věří, ale stížností na neznámou příšeru, lovící kočky a tu a tam i psy, je v posledních dnech bezpočet. Očití svědkové tvora popisují jako obrovského ještěra. Ti s odbornějšími znalostmi tvrdí, že by mohlo jít o varana komodského.

Foto: Vratislav Konečný

Co by na to asi řekla Michelle Obamová?

Článek

Tento třímetrový jeden a půl metrákový masožravý ještěr žije endemicky na ostrově Komodo v Indickém oceánu, kde se živí mršinami, ale je schopen ulovit i kozu. Expedice připouštějí i ojedinělé útoky na člověka, napsala BBC.

Varani jsou nyní přísně chráněni, protože přestože jsou chováni v mnoha zoologických zahradách, jejich populace se odhaduje na maximálně pět tisíc kusů.

Bejrútský drak by mohl být důsledkem nezodpovědnosti jistého Němce, který ve městě pobýval a varany choval. Když ještěr dospěl a dorostl, stal se asi pro chovatele přítěží a ten jej pak prostě vypustil do ulic. Bejrútské úřady však nemají - celkem pochopitelně - vybavení ani zkušenosti, potřebné k bezpečnému odchytu obávaného monstra. Zatímco úřady volají na pomoc mezinárodní organizace, varan prý po zahradách prohání domácí mazlíčky bejrútské smetánky a koupe se v chladivých bazénech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám