Hlavní obsah

Nutrie se zabydlely v centru Prahy a nechávají se krmit přímo z ruky

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Na Vltavě v centru Prahy, se už před několika lety zabydlely kromě labutí a kachen také nutrie říční. Vodní zvířatům se daří velmi dobře. Lidé je chodí pravidelně krmit a zvířatům se daří tak dobře, že postupně zaplňují břehy Vltavy po celé její délce.

Nutrie se nechávají krmit přímo z rukyVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Petr Dejmek žije v městské části Praha 4 v Podolí a nutrie u Vltavy sleduje už několik let, když chodí venčit svého psa. „Když jsem to viděl poprvé, tak jsem si říkal, co to tu plave. Teď je tu potkávám každý den. V sobotu je tu lidi chodí krmit, tak to tu jsou třeba i čtyři jedinci najednou a jí lidem přímo z ruky,“ popsal Novinkám Dejmek.

Ochranáři přírody z toho ale nadšení nejsou. S touto situací ale nemůžou nic moc dělat. „Byli bychom rádi, kdyby se alespoň nešířili. Těžko ale můžeme přesvědčit lidi, aby je nekrmili,“ řekl ředitel Kanceláře ČSOP Petr Stýblo.

Nutrie nazývaná také jako vodní krysa nebo řekomyš vypadá jako kříženec obří krysy a bobra. Dospělý jedinec doroste do 40 až 70 centimetrů a 30 až 45 centimetrů mu měří ocas. Původní přírodní barva je tmavě hnědá, ale šlechtěním se objevily i další varianty (bílá, černá, pastelová a podobně).

Nutrie se živí kořeny, řepou, mrkví, pochutnají si ale také na rohlících nebo rýži. Na březích si hrabou nory dlouhé až 15 m, od kterých se zpravidla nevzdalují více než 150 až 200 metrů. V přírodě žijí v sociálních skupinách, kterým vládne alfa samice. Dožívají se až šesti let.

Nutrie pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostala především kvůli svému kožichu. Chovaly se na kožešinových farmách, odkud se ale některým jedincům podařilo utéct a v evropské přírodě se jim zalíbilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám