Hlavní obsah

Nový bezpečnostní skener odhaluje intimitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nový bezpečnostní rentgenový skener byl zaveden na londýnské letiště Heathrow. Pomocí tohoto aparátu je možné vidět skrz oblečení, což může i přes protest některých cestujících odhalit předměty, které je zakázáno brát na palubu a které by v současnosti provozované kontrole mohly uniknout.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Přístroj v podstatě pořizuje snímky obnažených cestujících. Bezpečnostní personál na letišti může ihned identifikovat předměty, které dosud užívanou metodou nebylo možné odhalit.

Pořízené černobílé snímky, které člověka zobrazují zcela nahého, jsou však do určité míry zásahem do soukromí, proto přístroj například ve Spojených státech odmítají zatím uvést v provoz. Na letišti Heathrow bude skener až do konce roku jen ve fázi zkušební, pokud se osvědčí, bude zaveden i na ostatních britských letištích.

Rozpaky i pochopení

Pasažéři na přístroj reagují rozporuplně, někteří jeho užití chápou, jiní se cítí dotčeni tím, že dokáže odhalit jejich intimitu. Pokud si však nepřejí, kontrola může probíhat vyhledáváním ručními automatickými přístroji. Ty však nedokáží odhalit formu nástrojů, které jsou vyrobené z jiných materiálů než kovových, upozornili bezpečnostní pracovníci.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Přáli byste si podobné letištní kotroly i u nás?

"Byl jsem docela šokován tím, co jsem viděl," vypověděl čtyřicetiletý Gary Cook ze Shaftesbury a přiznal, že se cítil v rozpacích, když spatřil výsledný obrázek. Zato pasažérka, která si nepřála být jmenována, byla kontrolou zcela zděšena. Nejvíce se jí zhnusilo, že byla "virtuálně nahá". Přesto připustila, že tento způsob prohledávání je méně dotěrný než dosavadní ruční kontrola.

Anketa

Přáli byste si podobné letištní kontroly i u nás?
Ano
44,9 %
Ne
48,4 %
Nevím
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Výběr článků

Načítám