Hlavní obsah

Němec si na zahradě postavil pomník českému likéru

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Zážitky z cest mohou přinést zajímavé podněty a netradiční nápady. Právě to byl případ Erharda Falka z německé Pfaffenrody. Teď na jeho pozemku stojí téměř čtyři metry vysoký skleněný monument, který sousedi považují za bláznivou stavbu. Ve skutečnosti se jedná o pomník české Becherovky. Více než patnáct let sbíral Erhard Falk lahve tohoto likéru a teď je konečně pořádně využil.

Článek

V roce 1999 viděl Erhard Falk v Kanadě dům, který byl celý postavený z lahví od alkoholu, a tak se o rok později pustil do stavby vlastního chrámu. Cílem bylo vytvoření lahve Becherovky v měřítku 10:1. Jenže když si Erhard Falk před třemi nebo čtyřmi lety spočítal, kolik lahví by potřeboval, pochopil, že to sám nezvládne. Tím nemyslel sbírání, ale pití.

Až do té chvíle totiž vypil obsah všech nasbíraných Becherovek sám a nic jiného nepřipadalo v případě pomníku vůbec v úvahu. V nouzi se ale rozhodl, že přijme pomoc. A tak přibyly lahve od kamarádů a známých, ze kterých alespoň jeden doušek ochutnal. Další přitěžující okolností bylo to, že litrová varianta se prodává jenom v České republice. Ale i tuto překážku dokázal překonat.

Stavitel použil 342 lahví

Ani samotná stavba prý nebyla o moc jednodušší. Na dva roky umístil Erhard Falk na svůj svažitý pozemek tunu betonu, aby se ujistil, jestli někde něco neujíždí. Potom začala stavba 3,72 metru vysoké lahve, jenž trvala od května do srpna 2007. Schéma „vyrovnat, obezdít, vytvrdit, zakončit“ se opakovalo v každém patře. A tak bylo 342 lahví vystavěno do osmi úrovní.

Obyvatelé vesnice si myslí, že je to bláznivý nápad, ale jsou prý rádi, že je v jejich malé vísce aspoň něco zajímavého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám