Hlavní obsah

Nejdelší česko-německý piknik. Domažlice se zapsaly do knihy rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

V Domažlicích padl v sobotu nový rekord. Na tamějším dolním náměstí vznikl nejdelší česko-německý piknik. U sto metrů dlouhé řady stolů hodovalo skoro čtyři sta lidí.

Nejdelší česko-německý piknik v DomažlicíchVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Na celou akci dohlížel komisař rekordů z pelhřimovské agentury Dobrý den Tomáš Hrábek. Podle něj v jednu chvíli usedlo ke stolům 383 strávníků. „Návštěvníků je tady ale určitě víc, protože různě migrují,“ řekl Hrábek.

Velká účast ho překvapila. „Ani ošklivé počasí lidi neodradilo. Atmosféra je nádherná,“ zhodnotil komisař, který piknik zaznamenal do české knihy rekordů. Právě ji agentura Dobrý den spravuje.

Foto: Klára Mrázová

Nejdelší česko-německý piknik

Událost uspořádal spolek Ackermann-Gemeinde při německé katolické církvi, jenž se věnuje usmíření mezi oběma národy. „Takové akce jsou v současné době zvlášť důležité. Abychom si sedli ke společnému stolu a navzájem se rozdělili. Po mé levici je Brigit z Freiburgu, po pravici zase manželé Kaiserovi z nedalekých Bořic,“ uvedla duchovní rádkyně sdružení Angelika Pintířová.

V Domažlicích se nehádáme

Společně se ochutnávaly dobroty, které každý přinesl. „Dovezla jsem schwarzwaldskou šunku, chléb, sýr i domácí rajčata,“ vyjmenovala Brigit, podle níž je důležité o česko-německé vztahy pečovat a budovat je pro další generace. Kaiserovi s sebou zase měli vyhlášené chodské koláče. „Strávíme tady celý den. Půjdeme na výstavu do pivovaru, která je součástí programu,“ nastínili.

Nadšení neskrývala ani Pavla Wolfová, jež dorazila s přáteli. „Připravila jsem tradiční chodské jídlo toč, což je bramborák na plech. Máme to jako ekumenické setkání, evangelíci i katolíci. V Domažlicích se nehádáme,“ usmála se Wolfová.

FOTO: Piknik pod zeměkoulí. V Brně začal Festival planet

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám