Hlavní obsah

Nacisty uloupený van Gogh má vynést stovky milionů

Obraz Vincenta van Gogha Meules de blé (Stohy pšenice) byl naposledy veřejně vystaven v roce 1905, padl do rukou nacistům, přeli se o něj sběratelé umění. Nyní je na prodej, případný zájemce si bude muset podle odhadů expertů připravit něco okolo 30 milionů dolarů (zhruba 657 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Meules de blé od Vincenta van Gogha

Článek

Obraz van Gogh vytvořil v roce 1888, dva roky před svou smrtí. Těžce psychicky nemocný malíř, jenž chátral i fyzicky, se odebral na francouzský venkov, kde ho okouzlila tamní krajina. Namaloval několik obrazů s vesnickou tematikou a Meules de blé je jedním z nich.

Obraz nabyl slávy až po van Goghově smrti, ostatně za svého života prodal malíř pouze jediné své dílo. V roce 1905 byl naposledy veřejně vystaven v Amsterdamu a následně ho od van Goghova bratra Thea odkoupil v roce 1913 židovský průmyslník Max Meirowsky.

Během třicátých let byl však Meirowsky nucen uprchnout před nacisty a Meules de blé skončil u německého obchodníka s uměním v Paříži. Odtud ho odkoupila Miriam Caroline Alexandrine de Rotschildová. Ta však po vypuknutí druhé světové války uprchla do Švýcarska.

Foto: Profimedia.cz

Obraz by mohl vynést svým vlastníkům v přepočtu přes 650 milionů korun.

Po dobytí Francie se nacisté zmocnili její sbírky a obraz skončil v Jeu de Paume, muzeu, které nacisté využívali ke skladování „zdegenerovaného“ umění. Následně obraz putoval do rakouského zámku Schloss Kogl a skončil ve sbírkách neznámého sběratele.

Jakmile válka skončila, de Rotschildová se snažila svou ukradenou sbírku najít. Část obrazů se jí opravdu vrátilo, Meules de blé ale mezi nimi nebyl. Až v roce 1978 ho získala newyorská galerie, odkud ho zakoupil texaský ropný magnát Edward Lochridge Cox se zálibou v impresionismu.

Nizozemci objevili neznámý obraz Vincenta van Gogha

Kultura

Po jeho smrti se o dílo rozhořel spor mezi správci jeho majetku, rodinou Meirowských a de Rotschildových. Aukční síň Christie’s neuvádí, jak spor dopadl, jen že byl urovnán. Vzhledem k tomu, že jde dílo do dražby, lze předpokládat, že si výdělek tři rodiny rozdělí. A že bude co rozdělovat. Experti odhadují, že by se cena mohla vyšplhat až na 30 milionů dolarů (zhruba 657 milionů korun). Aukce proběhne 11. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám