Hlavní obsah

Na tichomořský ostrov se snesly dva tisíce otrávených myší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Guam v Tichém oceánu zahájili v pondělí akci, jejímž cílem je vymýtit invazivní hady bojgy hnědé. Do boje proti nim biologové nasadili dva tisíce otrávených myší, v jejichž tělech je slabý toxin. Hlodavci byli vyhozeni z vrtulníků na malých padáčcích z kartonu nad základnou amerických vzdušných sil Andersen, napsal server NBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Na bojgy hnědé nasadili na Guamu otrávené myši

 
Článek

Přemnožená bojga hnědá na ostrově podle některých odhadů způsobuje škody za milióny dolarů ročně, není proto divu, že úřady se snaží její populaci zlikvidovat.

Poslední nálet hlodavců je podle NBC čtvrtou a dosud největší akcí v rámci programu s rozpočtem osmi miliónů dolarů (160 miliónů korun), který byl schválen letos v únoru.

Myši v sobě podle agentury AP mají 80 miligramů acetaminofenu, což je dost na zabití hada, ale nezabije to například kočku, pokud nesežere alespoň 15 otrávených myší. Všichni hlodavci jsou vybaveni malými vysílačkami, s jejichž pomocí budou vědci sledovat úspěch akce.

„Je to velmi jednoduché. Kartonový padák se snese dolů a nakonec zůstane viset na větvích stromů. Hadi pak mají příležitost zkonzumovat návnadu,“ popsal biolog Dan Vice, jak vojáci shazují myši nad zalesněnými plochami v okolí základny.

Agresivní invaze

Bojga hnědá byla na ostrov Guam náhodně zavlečena asi před 60 lety a její rozšíření představuje jednu z nejagresivnějších ekologických invazí v historii. Předpokládá se, že někdy v 50. letech minulého století se několik těchto hadů - nebo jen jedna oplodněná samička - dostalo na Guam, kde do té doby žádní podobní predátoři nebyli.

Had nebo hadi se na ostrov mohli „svézt“ například americkou vojenskou lodí. Na Guamu našli ideální prostředí a začali se rychle množit. Zhruba v polovině 60. let byly bojgy hnědé rozšířené na polovině ostrova, v roce 1968 už prokazatelně žily na celém území. Nyní jejich počet přesahuje deset tisíc jedinců na čtvereční kilometr.

Škodí zvířatům i lidem

Přemnožení těchto hadů vedlo k vyhubení deseti z dvanácti ptačích druhů žijících na Guamu, zbylé dva sotva přežívají na speciálních místech, kde jsou před hady chráněni. Značné ztráty zaznamenávají i pozemní a stromoví obratlovci, a naopak se přemnožili pavouci.

Had škodí i lidským obyvatelům; krom uštknutí jedem, který může být nebezpečný pro oslabené jedince, hadi často způsobují výpadky proudu, protože šplhají na sloupy elektrického vedení nebo lezou do transformátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám