Hlavní obsah

Na Sardinii se narodilo zelené štěně. Dostalo jméno Pistacchio

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U savců je zelená srst mimořádnou vzácností. Přesto příroda vždy dokáže ze svých pravidel vykouzlit nějakou výjimku. A tak se na Sardinii 9. října narodilo štěně, které má chlupy zbarvené do zelena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sardínii se narodilo štěně se zelenou srstíVideo: Reuters

 
Článek

Cristian Mallocci se na Sardinii živí jako chovatel ovcí. A k ovcím patří i psi. Fenka Spelacchia porodila pět štěňat, čtyři byla bílá jako jejich matka, jen to páté se lišilo. Bylo zelené.

Fenka žlutého labradora přivedla na svět 13 černých štěňat

Koktejl

A zatímco jeho sourozenci jsou určeni k adopci, zelený zázrak, který dostal jméno Pistacchio (Pistácie), zůstává na farmě. „Necháme si ho. Dorazil v těžkých časech, snad nám přinese štěstí a úsměv,“ svěřil se farmář.

Za zbarvení může pigment ze žluči

Při narození byl Pistacchio zářivě zelený, teď jeho zbarvení bledne. Není přitom prvním štěnětem, které se narodilo se zelenou srstí. Hulk, pojmenovaný po slavném komiksovém hrdinovi, se narodil v Americe, konkrétně v Severní Karolíně, bílé feně německého ovčáka letos v lednu. V roce 2017 se ve Skotsku narodil Forest fence zlatého retrívra.

Proč je tygr oranžový?

Koktejl

Zelenou barvou jsou štěňata v podstatě obarvená. Proto toto zbarvení nacházíme jen u světlých štěňat a postupem času se z jasně zelené stává brčálová, která postupně bledne. Může za to zelený pigment ve žluči biliverdin, který se mísí s plodovou vodou v děloze, a tak se obarví srst štěněte.

Přestože by se zelená srst zdála pro řadu savců výhodnou, v přírodě se nevyskytuje. Evoluce nevytvořila dostatečný tlak na to, aby k takovému zbarvení docházelo. Jedinou výjimku tvoří lenochodi, tam je to ovšem dáno pro změnu tím, že jejich srstí prorůstají symbiotické řasy, které jim propůjčují nazelenalé zbarvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám