Hlavní obsah

Na fakultě v Olomouci se bude přednášet fyzika kulečníku

OLOMOUC

Přírodovědecká fakulta UP Olomouc od nového akademického roku svým studentům nabídne nový předmět zabývající se fyzikou kulečníku. Volitelný nepovinný předmět bude vedle teorie a praxe oblíbené hry postihovat rovněž principy elementární fyziky. Vedení fakulty tak chce zájemcům přiblížit obor poutavou formou.

Foto: Barbora Janečková

Návštěvníci vernisáže

Článek

"Chceme ukázat i přívětivější tvář fyziky a naopak očekáváme lepší přístup studentů k oboru," uvedl šéf katedry optiky profesor Zdeněk Hradil, který předpokládá, že o nový předmět projeví zájem především posluchači druhých ročníků, jimž se nabyté znalosti budou hodit v navazující teorii mechaniky.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Přihlásili byste se na předmět "fyzika kulečníku"?

Studenti se prostřednictvím tág a koulí dozvědí, jak funguje teorie odrazu, působení sil a co to je valení, tření či klouzání. Jednotlivé učební bloky ponesou příznačné názvy Úder horizontálním tágem, Srážka dvou koulí nebo Náraz mezi jedním a dvěma mantinely. 

Starý stůl chtěli využít

Fyzici dostali nápad na nový předmět v okamžiku, kdy zvažovali, co si počít s dvoutunovým optickým stolem. Starý kus v minulosti nahradil nový modernější stůl a vyřazený jen zabíral místo na chodbě.

"Už ani nevím, kdo s tím přišel, ale nechali jsme si od firmy dodělat mantinely, potáhnout stůl suknem a koupili koule a tága. Je fakt, že stůl má trošku větší rozměry než standardní, ale hraje se na něm velmi dobře," řekl Hradil.

Předmětem bude provázet docent Richard Horák, který se angažuje v olomouckém biliardovém klubu.

Anketa

Přihlásili byste se na předmět "fyzika kulečníku"?
Ano
72,7 %
Ne
16,7 %
Nevím
10,6 %
Celkem hlasovalo 366 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám