Hlavní obsah

Muslim zažádal o odstranění křesťanského kříže ve škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Ve střední Itálii soud rozhodl, že křesťanský symbol krucifix, tedy kříž se zpodobněním těla Ježíše Krista, musí být odstraněn ze všech učeben státní základní školy v oblasti města L´Aquila.

Foto: Daniela Raušová

Budova Sokolovny v Dobřiši - místě, kde hraje ženský oddíl florbalu

Článek

Rozhodnutí soudu v městečku L'Aquila, že ze školní zdi musí odstranit křesťanský symbol kříže, vyvolalo po celé Itálii velký rozruch. Politici, kněží, novináři a učitelé k rozhodnutí vyjadřují svá souhlasná či nesouhlasná stanoviska a názory. Týkají se práv křesťanů a muslimů vystavovat své náboženské symboly na veřejných místech.

Kříž nesundali, islámský symbol neumístili

Ital Adel Smith, který konvertoval na islám, podal u soudu stížnost, že škola, kterou navštěvují jeho děti, odmítá sundat ze zdi ve třídě křesťanský kříž. Zároveň ve škole odmítli vedle krucifixu vystavit také islámský symbol z Koránu.

Soudce uznal Smithovu stížnost za oprávněnou s tím, že umístění kříže ve veřejných školách má jasný cíl - ukázat, že římskokatolické vyznání je středem vesmíru bez ohledu na ostatní náboženství. Škola dostala měsíc na to, aby dostála verdiktu a kříž odstranila.

Nepřehlédněte anketu na konci článku:
Domníváte se, že mají církevní symboly ve státních budovách své právoplatné místo?

Zákon a kříže

Zákon vyžadující umístění krucifixů v italských státních školách byl přijat za vlády fašistického režimu. Podle konkordátu podepsaného v roce 1984 katolická víra už ale není italským státním náboženstvím.

Církevní představitelé nespokojeni

Rozhodnutí rozhněvalo představitele katolické církve. Podle slov biskupa Rina Fisichella to povede "k rozšíření netolerance vůči symbolům křesťanské církve".

Adel Smith nedávno založil aktivistickou skupinu Svaz italských muslimů, který se skládá z členů, kteří přesedlali na islám. Pozoruhodné je, že samotný imám milánské mešity pokládá Smitha za provokatéra.

Anketa

Domníváte se, že mají církevní symboly ve státních budovách své právoplatné místo?
Ano
11,8 %
Ne
88,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 543 čtenářů.

Výběr článků

Načítám