Hlavní obsah

Moravskému chovateli se vylíhla dvouhlavá želva

Novinky, jky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinou obdobné zprávy o nejrůznějších anomáliích přicházejí z druhé strany světa, nejčastěji asi z Číny. Tentokrát však nemusíme pro kuriozitu tohoto typu směřovat tak daleko. Dvouhlavou želvu má totiž ve své péči chovatel Zbyněk Pokorný, který se o pětitýdenního plaza pečlivě stará a průběžně monitoruje jeho zdravotní stav.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvouhlavá želva z VranínaVideo: Zbyněk Pokorný/chovzvirat.cz

 
Článek

„Jde o želvu stepní či též čtyřprstou, vylíhla se 18. července. Chovem tohoto druhu želv se zaobírám už od svých deseti let a aktuálně jich mám zhruba tři desítky,” sdělil Novinkám 28letý chovatel žijící ve vesnici Vranín.

Odchov želv je podle Pokorného poměrně složitý, protože želvy musí projít zimním spánkem a bez inkubátoru by nebyl možný. Tento druh byl ještě před několika lety navíc veden jako ohrožený. To už ale neplatí. Trh se od té doby nicméně zaplnil zvířaty pašovanými z volné přírody, která místní podnebí nezvládají a hynou. Proto Pokorný zdůrazňuje, že odchov želv v našich podmínkách musí být velmi pečlivý.

„Nikdy předtím se mi dvouhlavá želva nenarodila, jen jednou byla ve vejci dvojčata, ale vyvíjelo se pouze jedno mládě, druhé se přestalo ve vejci vyvíjet zhruba po měsíci inkubace, a na svět tak přišlo jen jedno živé mládě. To druhé nevyvinuté bylo mrtvé. Nevím, zda je to náhoda nebo ne, ale dvouhlavá želva se vylíhla z vajíčka od stejné samice, jako byla dvojčata,” konstatoval Pokorný.

Počká, zda přežije

Želvě se zatím daří dobře, ale někteří chovatelé již Pokorného varovali, že podobná mláďata obvykle brzy po narození hynou. Pokorný se však želvy zatím neplánuje vzdát.

„Mám v plánu si ji zatím ponechat, dokud nebude jasné, zda přežije a bude dobře prospívat. Pak bych ji asi prodal někomu, kdo by o ni měl zájem, nebo do nějakého zařízení, kde by byla před očima více lidí. Pokud přežije, tak si ji nechávat nebudu, protože takového jedince nemohu do chovu zařadit a mít ji doma by byla škoda, když ji můžou někde obdivovat lidé,” dodal chovatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám