Hlavní obsah

Mongolsko chce získat zpět uloupené dinosaury

Mongolský pastevec Gelegraš si vylepšoval svůj příjem tím, že vodil turisty za starou dinosauří lebkou nedaleko útesů Bajanzag v poušti Gobi. Jednoho dne však zkamenělina zmizela. Podobně byly tisíce dalších zkamenělin ukradeny od té doby, co americký cestovatel Roy Chapman Andrews, který byl inspirací pro filmovou postavu Indiana Jonese, v zemi ve 20. letech minulého století objevil vejce dinosaurů. S tím chce mongolská vláda skoncovat, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Kostra tarbosaura v muzeu v mongolském Ulánbátaru.

Článek

Ve své jurtě u slavných planoucích útesů Bajanzag přemítá Gelegraš nad hodnotou „své” lebky: „Kdybych věděl, že má takovou cenu, sám bych ji prodal,“ žertuje muž.

Výzvu k repatriaci ostatků dinosaurů mongolská vláda vydala, když manžel bývalé ministryně kultury, sportu a turistiky Ojúngerel Cedevdamby zjistil, že jedna newyorská aukční síň hodlá vydražit vzácného tarbosaura, menšího bratrance tyranosaura.

Podle paleontologů všechny známé exempláře tohoto obratlovce pocházejí z údolí Nemegt v Mongolsku. Vyvážet zkameněliny z Mongolska je nelegální.

Krádežím se nedá zabránit

Do mongolské pouště se ve stopách Roye Chapmana Andrewse vypravily stovky expedic, některé se souhlasem úřadů. Jiné byly nelegální a jejich cílem bylo převézt vzácné poklady do zahraničí.

Jednatřicetiletá Surendžav Munchsajchanová, která spravuje park, kde Chapman nalezl dinosauří vejce, tvrdí, že předcházet krádežím je téměř nemožné. Jako jediná strážkyně zhruba 10 tisíc hektarů pouště hlídkuje na staré motorce a sní o bezpilotních letounech. Za pomoci policie a Gelegraše pronásleduje zloděje zkamenělin a vzácných rostlin a snaží se zabránit nelegální těžbě.

O krádeži zkameněliny se dozví teprve tehdy, až celníci na hranicích zadrží pašeráka, nebo když si některý pastevec stěžuje, že přišel o svůj chléb vezdejší. „Nikdy se nám nepodařilo chytit jediného zloděje,“ stěžuje si.

Foto: Profimedia.cz

Správkyně parku Surendžav Munchsajchanová.

Tarbosaurus z New Yorku samozřejmě nebyl první zkamenělinou, která Mongolsko opustila nelegálně. Jeho dražba však rozpoutala rozhořčenou reakci a mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž si osobně stěžoval ve Washingtonu.

V roce 2012 zahájil americký prokurátor soudní proces s cílem prodej zakázat. To umožnilo úřadům zkamenělinu zajistit. Pro Mongolsko se to nakonec obrátilo ve vítězství a dinosaurus se posléze vrátil do vlasti. Rozsudek byl klíčovou etapou v boji proti nelegálnímu obchodu.

„Právě do Spojených států přicházely všechny zkameněliny. Chtěli jsme tento obchod zarazit,“ říká Ojúngerel. Mongolsko pak získalo zpět asi 30 zkamenělin.

Někteří sběratelé, jako například Nicolas Cage, dobrovolně své poklady vrátili. Herec koupil kostru tarbosaura v dražbě a zaplatil za ni v přepočtu asi sedm miliónů korun, aniž by věděl, že byla ukradena v Mongolsku.

V roce 2016 bylo v mongolské metropoli Ulánbátaru otevřeno muzeum zasvěcené zkamenělinám, které se podařilo získat zpět. Jde o bývalé Leninovo muzeum, kde v hlavním sále trůnila monumentální busta sovětského vůdce. Místo ní tam je teď tarbosaurus z Manhattanu. Někteří lidé žertují, že Mongolsko nahradilo jednoho dinosaura druhým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám