Hlavní obsah

Mladí návrháři bojovali o titul

Novinky, Hana Chmelenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První březnový víkend byl na kulturní události v Praze bohatý. Zatímco se v Paláci Lucerna předávaly ceny v podobě skleněného lva za umělecké výkony v oblasti filmu, ve Veletržním paláci šlo o svět módy. Probíhaly zde soutěže Výtvarník sezóny a Junior, které jsou již tradiční součástí českého týdnu módy.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Lukov přitahuje stále více návštěvníků.

Článek

Soutěže Výtvarník sezóny a Junior jsou hlavními body projektu nazvaného Fashion Point. Tento projekt je dílem společnosti Fair Agency, která více než deset let pořádá brněnské veletrhy Styl a Kabo. Organizátoři představili svůj projekt dostatečně jasně: "Point - to je místo, kde se setkáme: s někým, s něčím. Fashion Point - to je jasné, jedná se o rande s módou."

Smyslem celé akce je podle ředitele Jana Chudoby vybudovat v České republice tradici módního návrhářství.

"Usilujeme o to, aby o dobré módě bylo slyšet, chceme podnítit prezentaci původní tvorby. A protože víme, že důležitý je také ekonomický efekt, chtěli bychom otevřít a zprůchodnit mosty mezi návrhářem, výrobcem, nákupčím a finálním spotřebitelem."

Výtvarník sezóny

Víkend plný módních hitů zahájila v pátek prezentace modelů z dílen oděvních výtvarníků, nominovaných na titul Výtvarník sezóny. Tato cena je udělována dvakrát do roka a vítěz musí titul obhájit autorskou tvorbou před Akademií módy při následujícím ročníku.

K vidění tu během pátku a soboty byly například úpletové modely poslední držitelky titulu Zuzany Machorkové, plážové modely v neobvyklých kombinacích technických materiálů, úpletu a bavlny Denisy Nové, romanticko-sportovní styl Moniky Drápalové, kolekce s názvem Hollywood po česku Petra Kaloudy, sportovně laděná kolekce Holanová-Zhoř.

Nechyběla tu ani prezentace z dílny Tatiany Kovaříkové, Beaty Rajské, Hany Havelkové, Josefa Klíra a mnoha dalších.

Junior

V neděli módní víkend završila soutěž ještě "nehotových" návrhářů - studentů středních a vysokých škol ve věku od 16 do 26 let. Do finále postoupilo patnáct "juniorů" v kategorii oděv a čtyři v kategorii obuv.

Námětem letošního ročníku bylo "Na cestě" a nejlépe se ho podle poroty zhostily Jana Rollová, studentka VŠUP Praha v kategorii obuv a Renáta Pýchová, také studentka VŠUP Praha, v kategorii oděv, s kolekcí nazvanou D1, ke které ji inspirovala jízda po dálnici. "Po dálnici jezdím a někdy se i bojím... chtěla jsem vyjádřit tu stísněnost v autě."

Finále mladých návrhářů moderoval jako obvykle Tomáš Hanák, který se přehlídku komentoval slovy "Dělám to rád proto, že je to tak daleko od těch standardních a standardizovaných přehlídek až po ty strašné televizní sestřihy, kdy člověk už se úplně přestává orientovat kdo tam je a proč, starých magazínů se starou módou a starou hudbou. Tady jsou ti mladí, nechci říct zrovna šílenci...těší mě nahodilost materiálů, starý dobrý molitan přišel ke slovu, šrouby, i ploutev mně potěšila.."

Reklama

Související témata:

Související články

Návrhářka Zárubová své modely zalévá

Na posledním týdnu módy představila svou tvorbu v rámci soutěže Výtvarník sezóny také jedna z našich nejúspěšnějších mladých návrhářek Hana Zárubová. Kolekci...

Výběr článků

Načítám