Hlavní obsah

Mládě chápana se úspěšně zotavuje z těžkého zranění poté, co ho matka upustila na zem

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jisté smrti unikla čerstvě narozená samička chápana hnědohlavého Olivia ze zoologické zahrady v kolumbijském městě Cali. Matka ji na konci září nechtěně upustila na zem a ošetřovatelé malou opičku objevili bez známek života. Díky včasnému zásahu se jí ale podařilo zachránit a nyní se Olivia pomalu zotavuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opičí mládě vážící 450 gramů se zotavuje poté, co spadlo matce na zemVideo: Reuters

 
Článek

Několikadenní mládě nalezli ošetřovatelé v sobotu 30. září bezvládně ležet ve výběhu. Olivia, vážící tehdy pouhých 450 gramů, nejevila známky života a její puls byl sotva hmatatelný. Po pádu ze stromu navíc měla zlomenou nohu.

Malého primáta, který patří ke kriticky ohroženému druhu, se ale nakonec podařilo zachránit. Na veterinární klinice v zoo se nyní opička pod drobnohledem veterinářů pomalu zotavuje. Většinu času tráví na plyšové hračce, která jí supluje matčin hřbet, kterého se mláďata normálně drží.

Foto: Profimedia.cz

Veterináři kontrolují, jak se Olivii hojí zlomenina.

Podle ošetřovatelů ji matka upustila náhodou. Olivia je totiž její první mládě a samice tak ještě není dostatečně zkušená. Pracovníci zoo mají dvě varianty scénáře, co se mohlo přihodit. Buď ji matka upustila sama, nebo mláděti neposkytla dostatečné množství mléka, a to Olivii oslabilo. Teď je Olivii něco přes měsíc, pomalu přibývá na váze i na chuti do života. Pod dohledem veterinářů však ještě nějaký čas zůstane.

Chápani hnědohlaví obývají Střední a severní část Jižní Ameriky. Dospělí jedinci váží 6 až 11 kilogramů a měří kolem 40 až 55 centimetrů (bez ocasu). Opice se průměrně dožívají čtyřiadvaceti let a samice rodí jednou za tři roky. Mláďata pak zůstávají na zádech matky dvacet měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Z nejhoršího už je Olivia venku

Tento druh chápanů patří mezi kriticky ohrožené. Za posledních 45 let bylo vyhubeno více než 80 procent populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám