Hlavní obsah

Milióny fialových krabů zaplavily pobřeží Havaje

– Oahu

Havajský ostrov Oahu zaznamenal v posledních dnech masivní invazi fialových živočichů o velikosti hrášku. Podle místních jsou jich na zdejších plážích milióny. Zatímco laici kroutí nad neznámými tvory hlavou, biologové mají částečně jasno. Všichni ale tvrdí, že něco takového na havajském pobřeží ještě neviděli.

Pobřeží Havaje zaplavily milióny krabůVideo: www.khon2.com

 
Článek

“To vidím poprvé v životě, vypadají vážně divně. Fakt zvláštně, skoro mám chuť je sníst. Připomínají mi nějaké bobule,“ diví se návštěvníci pláží, které už několik dní okupují miniaturní fialoví živočichové. Havajské televizi KHON 2 několik z nich řeklo, že nic takového na pobřeží nikdy v minulosti neviděli.

Nad houfy fialových drobných tvorů si lámou hlavu i odborníci. Ti sice shodně tvrdí, že jde o larvy dosud nespecifikovaného druhu kraba, o důvodech jejich masivního výskytu na havajských plážích však jen spekulují. S největší pravděpodobností prý jejich ulity naplnilo rozbouřené moře vzduchovými kapsami, kvůli nimž se nemohli potopit zpět do hloubky, a malí živočichové se tak vyplavili na pevninu.

“Právě teď jsou ve své rané fázi, aby z nich vyrostli krabi, potřebovali by projít ještě dalším vývojem,“ řekl televizi KHON 2 biolog z Akvária ve Waikiki Norton Chan. Experti dále tvrdí, že zatím netuší, o jaký druh kraba přesně jde. Několik larev si proto nechávají v laboratořích na zkoumání. Během něj chtějí pozorovat jejich růst a přesněji je klasifikovat.

Milióny fialových larev, které stále zůstávají na pobřeží ostrova, nemají podle nich ale bohužel žádnou šanci na přežití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám